Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 22 Aralık 2014 - 11:28 Yorum: 0

Sıcak hava, arıları geç ''kışlattı''

Ağrı'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle arıların "kışlatma" dönemi bir ay geç başladı

Sıcak hava, arıları geç ''kışlattı''

AĞRI (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dolayısıyla arı kovanlarında "kışlatma" dönemi bir ay geç başladı.

Kent merkezi ve ilçelerdeki arıcılar, hava sıcaklığının geçmiş yıllara göre daha ılık olduğunu, bu nedenlede arıları yeni yeni kışlatmaya aldıklarını belirtti.

Taşlıçay ilçesinde arı yetiştiriciliği yapan Ahmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle kovanlarını kışlatacakları alanlara taşımaya başladıklarını söyledi.

Yıldırım, her yıl kasım ayında başlayan kışlatma döneminin bu yıl aralık ayının sonuna kadar uzadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Don olaylarının başlamasıyla arı sayısının az olduğu kovanları içeri alacağız. Daha sonra da içinde dafa hazla arı bulunan yani güçlü kovanları alacağız. Kışlatmamız içeride güçlü kovanları alta, orta güçlü kovanları ortaya, zayıf kovanları ise üste koyarak yapılıyor. Bu yıl henüz soğuk hava etkisini göstermedi. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bundan dolayı da arılar soğuktan fazla etkilenmedi. Ama artık zemheri ayı başladığından arılarımızı kışlatma için içeri almamız daha uygun olacak. Geçen yıl 25 Kasım'da kışlatmayı başlatmıştım. Bu yıl bir ay sarkma oldu."

Arıcılardan Hakan Turan da kışlatmayı Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferat Genç'in talimatına göre yaptıklarını bildirerek, "Hava sıcaklığının düşmemesi nedeniyle 'kışlatmayı başlatalım mı başlatmayalım mı?' diye düşündük. Arılarımız bu süre içinde dışarıda kaldı. Yer yer değişen hava sıcaklığı nedeniyle çok sayıda arımız telef oldu. Bugünden itibaren kışlatmayı başlattık" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber