Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 20 Ağustos 2016 - 15:13 Yorum: 0

Sıcak havalar gebelik şansını azaltıyor

Uzmanlar, aşırı sıcak havaların erkeklerde sperm sayısını azalttığını, kadınlarda ise yumurtlama dönemini bozduğunu belirterek, bu dönemlerde gebe...

Sıcak havalar gebelik şansını azaltıyor

Uzmanlar, aşırı sıcak havaların erkeklerde sperm sayısını azalttığını, kadınlarda ise yumurtlama dönemini bozduğunu belirterek, bu dönemlerde gebe kalma şansının azaldığını söyledi.

Memorial Dicle Hastanesi'nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Uğur Değer, kısırlık ve nedenleri ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Kısırlığın hasta grubunun bir yıllık düzenli ilişkiye ve korunmamalarına rağmen çocuk olmaması durumuna bağlı olarak ortaya çıktığını belirten Op. Dr. Değer, hastaları 35 yaş üzerine 6 ay, 40 yaş üzerine 3 aylık dönemden sonra tedaviye aldıklarını söyledi. Kısırlığın erkek, kadın ve iki tarafta da ortaya çıkabileceğini kaydeden Op. Dr. Değer, bu oran yüzde 40 bayan, yüzde 35 erkek, yüzde 30-35 oranında ise iki taraftan da kaynaklanabildiğini dile getirdi.

Makyaj malzemelerinde kısırlık riski

Kısırlığın günümüzde çok fazla artmasının nedenleri arasında çevresel faktörler, teknolojinin getirdiği kimyasallar ile sigara faktörünün ilk sırada olduğunu aktaran Op. Dr. Değer, makyaj malzemelerinde de kısırlık riski olduğunu söyledi. Değer, "Çocuk olmaması nedenleri arasında en önemli faktör sigara içilmesidir. Sigara tüketimi hem sperm sayısını, hareketini azaltıyor hem yumurtanın büyümesinde, yapışmasında olan dönemi etkileyebiliyor. Bu nedenle çiftlerden çocuk istedikleri zaman en az iki ay öncesine kadar sigarayı bırakmalarını istiyoruz. Bayanlarda kullandıkları deodorant olsun, fondöten olsun makyaj malzemeleri ve diğer tüm kimyasal maddeler vücut yapısını, yumurta kalitesini de etkileyebiliyor. Beslenme koşulları, düzenli egzersiz olmaması, kilo, obezite, kısırlığın en büyük sebepleri olarak sıralayabiliriz. Özellikle spor yapmaları ve beslenmeye dikkat etmelerini istiyoruz bayanlardan. Erkeklerden de ağır sporlardan kaçınmalarını ama normal günlük sporlarını yapmalarını istiyoruz. Dar giyinmemelerini ve özellikle herhangi bir problem olduğu zaman muhakkak hekimlere gidip muayene olup gerekli tedavilerini erken yaptırmalarını istiyoruz" dedi.

Sıcaklar gebeliği de etkiliyor

Aşırı sıcakların sperm hareketlerini, yumurtlama dönemini bozabildiğini, buna bağlı olarak sıcak aylarda gebe kalma şansının azaldığını dile getiren Op. Dr. Değer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öncelikle çiftlerde sorunun ne olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Çiftleri alıp değerlendiriyoruz. Muhakkak erkeklere test yaptırıyoruz. Bayanları da yumurtlama takibine alıyoruz. Daha sonra eğer bir yılları dolmuşsa muhakkak rahim filmi çekip bir problemleri var mı yok mu onları değerlendiriyoruz. Sonra yumurtlama tedavilerini, sonra aşılama tedavisi ve bu da çare olamıyorsa tüp bebeğe geçiyoruz. 35 yaş grubunda bunu daha kısa aralıklarla yapıp direkt tüp bebeğe geçmeyi tercih ediyoruz. 40 yaş üstünde ise daha fazla zaman kaybetmeden, hastanın yaşı geçmeden eğer tedavilere cevap vermiyorsa hemen tüp bebeğe geçmeyi tavsiye ediyoruz."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber