Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 28 Haziran 2016 - 14:53 Yorum: 0

Sıcak Havalarda Bilgisayar Kullanımına Dikkat

Hava sıcaklıklarının en fazla etkilediği elektronik eşyaların başında gelen bilgisayarların, özellikle yaz aylarında bakımlarının yapılmamasının...

Sıcak Havalarda Bilgisayar Kullanımına Dikkat

Hava sıcaklıklarının en fazla etkilediği elektronik eşyaların başında gelen bilgisayarların, özellikle yaz aylarında bakımlarının yapılmamasının çoğu zaman cihazlarda kalıcı hasarlar oluşturduğu belirtiliyor.

Afyonkarahisar'daki faaliyet gösteren bilgisayar teknik bakım işletmesi sahibi Cemalettin Özçalışan, sıcak havaların bilgisayarlar üzerinde etkilerini anlatarak, masaüstü ve laptop kullanıcılarının yaz aylarında cihazlarına daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Sıcak havalar bilgisayarların üzerinde çok fazla etkisinin olduğunu kaydeden Özçalışan, özellikle yıllık bakımları yaptırılmamış bilgisayarlarda aşırı ısınmaya bağlı olarak kalıcı hasarların oluşabileceğini hatırlattı. Kullanılan cihazların aşırı ısınmaması için fan temizliklerinin muhakkak yaptırılması gerektiğini söyleyen Özçalışan, "Tozlar, uzun süre bilgisayarın kullanılması, havalarında ısınması ile birlikte bilgisayarların 3-4 saatten fazla kullanılması ile işlemci ve ekran katının ısınması sonucunda bir takım sorunlar yaşanıyor. Bilgisayarda kasma diye tabir edilen yavaş çalışma, ekran kartının arızalanması, ekrana görüntünün gelmemesi gibi problemler karşılaşıyoruz. Bu da açıkçası müşterilerimizin biraz aksatması ile alakalı. Genelde 2 senede bir fan temizliğinin yapılıp, macunlarının tekrar yenilenmesi, yağlı sprey ile temizlenmesi gerekmekte. Ama müşterilerimiz bunu aksattığı için buda ilerleyen zamanlarda bilgisayarlarda 3-4 yıl sonra ekran chıp'ının arızalanması ve makinanın çok fazla ısınmasından kaynaklı başka arızalarında çıkmasına sebep oluyor" diye konuştu.

BİLGİSAYAR KENDİ KENDİNE KAPANIYORSA DİKKAT!

Sıcak havalarda harici olarak bilgisayarın altına konuların fanlarında fazla etkili olmadığını aktaran Özçalışan açıklamalarına şöyle devam etti:

"Temizliğin yapılaması sıcak havadan kaynaklı yangın gibi her hangi bir sorun çıkarmaz ama bilgisayarın bir daha tamir olmama gibi bir riski çıkartır. Bilgisayar çok ısınmaya başladığında kapanıyorsa eğer, bilgisayar bize uyarı veriyor demektir, bunu acil olarak fan temizliğinin yapılması ve macunun yenilenmesi gerektiği anlamına geliyor. Tabi bu da yaptırılmadığı zaman bilgisayarlarda kalıcı hasara neden oluyor ve bu hasarlar düzeltemiyor. Ekran chıp'ının gittiği makinalarda bilgisayarın komple çöpe gittiği anlamına geliyor. Piyasada fan temizliğinin yapılması 60-70 TL civarında yapılıyor. Onun haricinde eğer bunları aksatırsak mesela müşterilerimiz şöyle yapıyor genelde bakımları yaptırmak yerine harici soğutucu fan kullanarak makinayı kullanmak istiyor."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber