Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 26 Ocak 2015 - 11:38 Yorum: 0

Sıcaklık kontrolü sağlayan "akıllı ambalaj"

Niğde Üniversitesinde gerçekleştirilen proje kapsamında, ambalajlara, termal enerji depolama özelliği kazandırılarak, gıdaların 2 saat dış sıcaklık değişiminden korunması sağlandı

Sıcaklık kontrolü sağlayan 'akıllı ambalaj'

NİĞDE (AA) - BETÜL ABBAK - Niğde Üniversitesi (NÜ) Merkez Araştırma Laboratuvarında yürütülen proje kapsamında, ambalajlara, termal enerji depolama özelliği kazandırılarak, gıdaların 2 saat dış sıcaklık değişiminden korunması sağlandı.

Projeyi yürüten Yrd. Doç. Dr. Yeliz Konuklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen "Mikro Kapsüllenmiş Faz Değiştiren Madde İçeren Sıcaklık Kontrollü Ambalajların Gıdalarda Kullanımı" adlı proje kapsamında, "akıllı ambalaj" geliştirdiğini söyledi.

Çalışmalarını, üniversitenin Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Termal Enerji Araştırma Laboratuvarında yürüttüğünü belirten Konuklu, geliştirdikleri ambalaj sayesinde gıda sektöründe yaşanan israfın önleneceğini ve depolama şartlarının daha güvenli hale geleceğini kaydetti. 

Uygun erime sıcaklığına sahip mikro kapsüllendirilmiş faz değiştiren maddelerin (FDM), gıda ambalajlarına yerleştirilerek, ısı depolama özelliği kazandırıldığını anlatan Konuklu, "Uygulamada uygun erime sıcaklığına sahip 570 tip mikro ve nano kapsül üretimi gerçekleştirdik. FDM'nin gıda ambalajlarına eklenmesiyle birlikte ortaya çıkan yeni nesil sıcaklık kontrollü akıllı ambalajların üretime geçirilmesini hedefliyoruz. Bu proje Türkiye'de ilk olma özelliği taşımaktadır" dedi.

Gıdaların taşınması sırasında akıllı ambalajlarla kaliteli koruma sağlanacağı belirten Konuklu, şöyle devam etti:

"Projenin çıkış amacı sıcaklık kontrollü ambalajların üretilmesiydi. Günümüzde bu ambalajların büyük önem taşıdığını düşünmekteyiz.  Çünkü birçok gıda maalesef daha kullanılmadan bozulmaktadır.  Bunun da en büyük sebepleri ise artan sıcaklıklar ve depolama şartlarından etkilenmesi. Örneğin günlük hayatımıza baktığımızda marketten aldığınız bir tavuk, çok basit bir şekilde eve ulaşıncaya kadar bozulabiliyor. Bizim hedefimiz sıcaklık kontrollü ambalajların üretilmesiyle ambalaj içerisindeki ürünü sahip olduğu erime noktasındaki sıcaklıkta tutmak." 

FDM'li ambalaj ile klasik ambalajları test ettiklerini dile getiren Konuklu, elde edilen ilk sonucun akıllı ambalajın, ürünleri 2 saat boyunca dış sıcaklık değişiminden koruduğunu vurguladı.

-Tekstil ve inşaat sektöründe de kullanılacak

Yeni enerji kaynaklarına yönelmek yerine mevcut enerji kaynaklarının değerlendirilmesinin gerektiğini vurgulayan Konuklu,  bunun yeni teknolojilerden biri olan FDM'lerle gerçekleştirilebileceğini söyledi.

 Kullanılacak malzemelerin iyi bir termal enerji depolama özelliği olması halinde maksimum enerji sağlanabileceğini belirten Konuklu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Binanın dış yüzeyine eklenmiş olan bir malzemeyi düşünürsek, sıcaklığın artmasıyla birlikte FDM eriyecek ve o esnada artan sıcaklıktan kaynaklanan fazla ısı depolanacak. Akşam saatlerinde sıcaklığın düşmeye başlamasıyla birlikte depolanan ısı ortama tekrar geri bırakılarak bu şekilde binanın ihtiyacı olan ısıtma ve soğutma yükü minimize edilebilecek. Tekstil ürünlerinde de yine aynı şekilde kumaşa uygulanabilecek."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber