Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 17 Aralık 2014 - 15:03 Yorum: 0

Sigarada "düz paket" uygulaması yaygınlaşıyor

İlk kez Avustralya'da hayata geçirilen, üzerinde sadece resimli sağlık uyarılarının bulunduğu "düz sigara paketi" uygulaması yaygınlaşıyor.

Sigarada 'düz paket' uygulaması yaygınlaşıyor

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Genel Sekreteri Efza Evrengil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de taraf bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne göre, tütün ürünü paketlerinde en az yüzde 50 oranında sıhhat uyarısı bulunması ve bunların dikkat çekici aralıklarla yenilenmesi gerektiğini anımsattı. 

Paketlerde yer piyasa çarpıcı sıhhat uyarılarının tütün kullanımını azaltmak için tesirli yöntemlerden bir tanesi olduğunu anlatım eden Evrengil, 'Reklam mecraları kısıtlandıkça, zamanımızda sigara şirketleri paketin kendisini eskisinden daha da çok reklam ve tanıtım amaçlı kullanıyorlar' dedi.

Evrengil, görsel çekiciliği yüksek biçimde tasarlanan sigara paketlerinin 'mini bilboard' etkisi yaratmak üzere pazarlandığını değerlendirerek, 'Satış noktalarında yapılan ticari teşhirde ise paketlerin kocaman satış ünitelerinde taraf yana dizilmeleriyle canlı reklam panosu etkisi yaratılıyor' biçiminde konuştu.

Tütün ürünü paketinin bir reklam ve tanıtım vasıtası olmasını önlemenin azami yönteminin düz olarak paket olduğuna işaret eden Evrengil, 'Marka adının standart font ve renkte bulunduğu tek tip, düz olarak renkli bu paketlerde tek çarpıcı iletişim unsuru, kocaman boyutlu resimli sıhhat uyarıları oluyor. Sigara şirketlerinin ve markalarının logoları dahil, her çeşitli tasarım unsuru paket üstünden kaldırılıyor' açıklamasında bulundu.

Uygulamanın, ilk şekilde Avustralya'da başladığını belirten Evrengil, şunları kaydetti:

'Avustralya'nın muvaffakiyetli uygulamasını, şimdi İrlanda, İngiltere, Yeni Zelanda, Fransa, Finlandiya başlatma meselesi için harekete geçti. Türkiye'de de düz olarak pakete geçiş bir an öncelikle yaşama geçirilmelidir. Çünkü, bu şekilde sigara şirketlerinin paketleri bir iletişim vasıtası şekilde kullanmaları önlenecek ve tüketim azaltılacaktır.'

Avustralya'daki süreç hazırlanmakta olan kitapta

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da tütün kontrolü önlemleriyle Avustralya'da 1990'lı zamanlardan itibaren düşüş isteği işaret eden sigara tüketiminin, 2012 yılında yaşama geçirilen 'düz paket' uygulamasıyla daha da gerilediğini söyledi.

Türkiye'nin düz olarak pakete geçiş meselesi için resmi İzah oluşturan 10 ülkeden bir tanesi olduğunu dile getiren Dağlı, 'Avustralya'nın geliştirdiği düz olarak paket şablonunun Türkiye'de de biran öncelikle uygulanmasını istek ettiklerini vurguladı.

Bu arada, tütün ürünlerinin kullanımının azaltılabilmesi için ciddi çalışmalara imza atılan Türkiye'de de 'düz paket' uygulaması için hazırlıkların yapıldığı ve uygulamaya geçirileceği duyurulmuştu.

Düz paket nedir?

Düz paket, ambalajın standardizasyonu anlamına geliyor. Tüm imgeler, logolar ve bunun gibi görsel unsurlar ambalaj üstünden kaldırılıyor.

Sadece markanın adı, ürünün adı, üreticinin ismi ve irtibat bilgileri, ürün miktarı ve hukuki şekilde mecbur başka bilgiler ve işaretlerin (sağlık uyarıları ve bandrol gibi) ambalaj üstünde yer almasına izin veriliyor. Bu bilgiler belirli font ve boyutlarda paketin üstünde yer alıyor. Ambalajın kendisi de gene belirli şekil ve boyutta oluyor, dikkat çekici malzemeden yapılıyor.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Sigara , Düz , Paket , Uygulama
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber