Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 16 Ağustos 2017 - 14:28 Yorum: 0

‘Sıhhat’ projesi açılışı yapıldı

Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Zuhal Karakoç Dora, "Afetin yeni bir tanımı, afetin alt alanlarından birisi olarak...

‘Sıhhat’ projesi açılışı yapıldı

Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Zuhal Karakoç Dora, "Afetin yeni bir tanımı, afetin alt alanlarından birisi olarak kitlesel nüfus hareketleri, 21. yüzyılda karşı karşıya kaldığımız en büyük afetlerden birisi diyebiliriz" dedi.

Avrupa Birliği'nin Suriyeli mülteciler için en büyük ölçekli yardımı olan 300 milyon euroluk "Sıhhat" projesinin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan AFAD Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Zuhal Karakoç Dora, 21. yüzyılın en büyük afetlerinin arasında kitlesel nüfus hareketleri bulunduğunu belirterek, "Afetin yeni bir tanımı, afetin alt alanlarından birisi olarak kitlesel nüfus hareketleri, 21. yüzyılda karşı karşıya kaldığımız en büyük afetlerden birisi diyebiliriz. 2011 yılında bir yanda kendi ülkemizde Van depremiyle mücadele ederken, Van depreminden hemen sonra 200 bin vatandaşımız için kurulan 13 çadır kent, 35 konteynır kent 200 bin vatandaşımızı ağırlarken, bir yandan da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla açık kapı politikası uygulamaya başladık. Eş zamanlı olarak Suriyeli misafirlerimiz için aynı standartlarda alanlar kurmaya başladık. Şu anda dünyada 21 milyon aşkın kişi evinden terk edilmiş şekilde bazen sığınmacı bazen mülteci konumunda farklı ülkelerde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Türkiye mülteci durumundaki her 5 Suriyeliden 3'üne ev sahipliği yapıyor" dedi.

AB tarafından sözü verilen 3 milyar euroluk yardımın 1.6 milyar eurosunu anlaşmaya bağladıklarını söyleyen Dora, diğer kısmını da yıl sonuna kadar anlaşmaya bağlayacaklarını kaydetti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Türk halkının müthiş mücadele gösterdiğini söyleyerek, "Türkiye kararlı şekilde Suriye'deki çatışmalara siyasi bir çözüm aramıştır. Çünkü insanlar zaten komşu ülkelere sığınma, destek ve şefkat aramak için kaçmasının sebebi Suriye'deki çatışmalardır. Avrupa Birliği ile Türkiye, Suriye'deki yıkımın, kan dökülmesinin ve mücadelenin sonlandırılmasının farkına varan taraflardır. Avrupa Birliği ve Türkiye krizin ilk gününden itibaren katılım öncesi ve diğer kaynakları kullanma konusunda sorumluluk almış, Türkiye'deki Suriyelilerin fonları kullanabilmesi için çalışma yapmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Halk Salığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan ise, projeyi geçici koruma altındaki Suriyelilerin sağlık statüsünün ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından sunulan ilgili hizmetlerin geliştirilmesi olarak açıklayarak, Türkiye'de geçici olarak barınma sağlanan Suriyelilere birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik faaliyetlerinden oluştuğunu ifade etti.

Şencan, projenin 120 milyon euroluk kısmının Sağlık Bakanlığı hesabına aktarıldığını söyleyerek, 1 Aralık 2016 yılında başlayan projenin 3 yıl süreceğini aktardı. Şencan, "3.2 milyon Suriyeli misafire birinci ve ikinci basamak sağlık hizmeti sunulması amacıyla, Suriyeli misafir oranının en yüksek olduğu illerde, 790 göçmen sağlığı birimi, 26 mobil sağlık birimi ve 5 kanser tarama birimi hizmete sunulacaktır. Bir milyon Suriyeli misafir hedef alınmasını beklediğimiz 9 ilde 10 toplum ruh sağlığı merkezi hizmete sunulacaktır. 270 bin bebek ve kadın, D Vitamini ve demir takviyeleriyle besin yönünden desteklenecektir" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber