Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 09 Ekim 2016 - 15:03 Yorum: 0

"Sinan, tarihin en önemli değerlerinden"

Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası tarafından düzenlenen Mimar Sinan'ı...

'Sinan, tarihin en önemli değerlerinden'

Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası tarafından düzenlenen Mimar Sinan'ı anma etkinlikleri Ağırnas Kasabası'nda gerçekleştirildi.

Törende konuşan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, Mimar Sinan'ı anma etkinliklerinin Dünya Mimarlık günü ile birleştirildiğini belirtti.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da konuşmasında Mimar Sinan gibi bir dehayı çıkaran bu topraklara hizmet etmenin gururunu yaşadığını söyledi. Mimar Sinan'ın doğum yeri olan Ağırnas'ın tarihi önemine vurgu yapan Başkan Büyükkılıç, bu anlamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de sözlerine anma etkinlikleri sonrası öğle namazının ardından cenazesi defnedilen Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Bahri Uçuş'a rahmet dileyerek başladı. Kayseri'nin en önemli özelliğinin farklı alanlarda yetişen insan unsuru olduğunu ifade eden Başkan Çelik, Mimar Sinan'ın da Kayseri'nin en büyük değerlerinden birisi olduğunu söyledi. Mimar Sinan'ın hayatının bir insanın kendisini yetiştirmesi halinde neler yapabileceğinin göstergesi olduğunu belirten Başkan Çelik, "Ağırnas'ta doğan ve bu topraklarda büyüyen bir insan dünyanın en önemli mimarı olabiliyor ve bir ömre her biri birbirinden harika 375 eser sığdırabiliyor. Bir anlamda zamanın Bayındırlık Bakanı gibi çalışmış. Rabbim hepimize Mimar Sinan gibi hayırlı hizmet ömürleri nasip etsin" dedi.

"ŞEHRİMİZİN KİMLİĞİNİ GELECEK NESİLLERE TAŞIYORUZ"

Mimar Sinan'ın sadece Kayseri'nin değeri olmadığını vurgulayan Başkan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü; "Mimar Sinan sadece Kayseri'nin sadece yaşadığı dönemin bir değeri değildi. Mimar Sinan insanlık tarihinin en önemli değerlerinden birisi oldu. Bu yüzden de ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen hala hayırla yad ediliyor ve edilmeye de devam edecek. Ölümü ifadesini kullandım; ama ölümsüzlük de böyle bir şey. Mimar Sinan her fani gibi bu dünyadan ayrıldı; ancak eserleri O'nu ölümsüzleştirdi. O'nun en önemli ilham kaynağı yanı başımızdaki haşmetli Erciyes oldu. Eserlerini bu ilhamla yaptı ve Koca Sinan olarak tarihe geçti. O'nu anarken üzüldüğümüz tek nokta var, o da yeni Mimar Sinanlar yetiştirememiş olmamız. Bu yüzden de bugün en çok tartıştığımız konulardan birisi kimlikli şehirler konusu. Şehirlerin kimliğini ortaya koyan en önemli unsurların başında mimari geliyor. Bizlerin görevi tarihi değerlerimizi korurken şehir kimliğini yansıtan binalar yapmaktır. İşte bu bilinçle şehrimizdeki tüm tarihi eserlerimizi korumak ve yaşatmak için büyük gayret gösteriyoruz. Bir tarafta Büyükşehir, bir tarafta da ilçe belediyelerimiz restorasyonda örnek oluyor. Şehrimizin kimliği olan eserlerimizi gelecek yüzyıllara taşımanın çabası içerisindeyiz. İşte Kayseri Kalesi bunlardan birisi ve restorasyon çalışmalarına başladık. Kayseri Mahallesi yine geçmişi geleceğe taşıma amacıyla yaptığımız en önemli projelerden birisi. Tarihi eserlerimizi ayağa kaldırırken çok hassas davrandığımızı da bilmenizi istiyorum. Restorasyon yaparken binaların kimliğine zarar vermemek için büyük gayret gösteriyoruz. Bu gayretlerimizin de takdir edildiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. En son yaptığımız restorasyon çalışmalarından birisi olan Müftü Evi projemiz Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle layık görüldü. Ödüle layık görülürken de yaptığımız restorasyon teknik açıdan yüksek nitelikli bulundu."

Konuşmasında Derevenkli Balyan ailesinden de bahseden Başkan Çelik, Selimiye Kışlası, Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ortaköy Camii gibi Osmanlı'nın son döneminde İstanbul'da yapılan mimari eserlerin tamamının bu aileden çıkan mimarlarca yapıldığını belirtti ve önümüzdeki günlerde bu aileyi de kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

Törende konuşan Vali Süleyman Kamçı ise Mimar Sinan'ın Türk Mimarlık tarihinin ilk sırasında yer aldığını belirtti ve yaptığı işlerle gönüllere taht kurduğunu söyledi. Yaptığı eserlerin hala mimarlarca ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Vali Kamçı, Sinan'ın eserleriyle dünya tarihine geçtiğini kaydetti.

Vali Kamçı, Başkan Çelik ve beraberindekiler anma töreni sonrası Mimar Sinan'ın evini ve Ağırnas'taki tarihi değerleri gezdiler.

"Sinan, tarihin en önemli değerlerinden"

"Sinan, tarihin en önemli değerlerinden"

"Sinan, tarihin en önemli değerlerinden"

"Sinan, tarihin en önemli değerlerinden"

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber