Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 27 Mayıs 2016 - 22:58 Yorum: 0

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Mersin'de Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz anısına düzenlenen 5. Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu.

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Mersin'de Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz anısına düzenlenen 5. Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Sinemanın sultanı Türkan Şoray da Atıf Yılmaz için Mersin'e gelerek genç yönetmenlere ödüllerini verdi.

Forum Mersin Alışveriş Merkezi'nin düzenlediği ve bu yıl festivale dönüştürülen Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali, bu yıl kurmaca, belgesel ve canlandırma/animasyon kategorilerinde gerçekleştirildi. Üç dalda toplam 260 filmin yarıştığı festivalde ön jüri değerlendirmesini geçen 10'ar eser finale kaldı. Üç ayrı jüri tarafından değerlendirilen kısa filmlerden birincilik ödülüne layık görülenler, ödül töreniyle açıklandı. Forum Mersin Atıf Yılmaz Meydanı'nda yapılan ödül törenine, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Türkan Şoray, Atıf Yılmaz'ın eşi Deniz Türkali ve çok sayıda davetli katıldı. Atıf Yılmaz'ı anlatan belgesel gösterimi ile başlayan ödül töreninde, Deniz Türkali duygusal anlar yaşadı. Türkali, belgeseli izlerken gözyaşlarına hakim olamadı.

Belgeselin ardından konuşan Forum Mersin Müdürü Adem Erol, 2006 yılında yaşamını yitiren Atıf Yılmaz'ı doğduğu kent Mersin'de bu yıl da sanata ve ustaya yakışır şekilde anıyor olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. 2012 yılında Mersin Üniversitesi ve Daraba Film Medya Event işbirliğiyle başlattıkları Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması'nı, 5'inci yılında dünyanın en köklü film festivallerinden biri olan Oberhausen Kısa Film Festivali katkılarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Erol, yarışmaya her yıl katılan film sayısının ve kalitesinin arttığını, bundan da büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

"TÜRKİYE'DE KISA FİLM ÜRETİM ÇITASI ÇOK YÜKSELDİ"

Festival Yürütme Kurulu Üyesi ve Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema, Radyo, Televizyon Bölümü Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Erkılınç da jürinin çok değerli isimlerden oluştuğunu ve bir hafta boyunca yoğun bir değerlendirme süreci sonucunda birincilerin belirlendiğini ifade etti. Erkılınç, "Dünyayı anlamak istiyorsak, Türkiye'yi anlamak istiyorsak kısa film bir laboratuvar. Son yıllarda kısa film üretiminde ciddi bir ilerleme var. Türkiye'de bu çıta çok yükseldi. Festivallerin işlevleri de bu filmleri, jürilerle, sinemaseverlerle bir etkileşim doğurmak. Gelecekte de umarım daha iyi festivaller yaparız" dedi.

Rektör Çamsarı ise yarışmanın bu yıl festivalleşmesinin, uluslararası olması açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, bunun ilk adımının atıldığını kaydetti.

Konuşmaların ardından yarışmanın sonuçları açıklanarak, eser sahiplerine ödülleri verildi. 5. Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali'nde, Jüri Özel Ödülleri iki filme verildi. Süleyman Demirel'in "Asfalt" ve Emrah Erkanı'nın "Tuhaf Zamanlar" filmleri ödül aldı. Forum Mersin Özel Ödülü "Zirve" isimli filmle Hüseyin Gülgen'e, Sinema Yazarları Özel Ödülü de Ömer Akbaş'ın Soma'daki maden kazasında yaşamını yitiren maden işçilerinin anısına çektiği "Son Nefes" filmine verildi.

Daha sonra kurmaca, belgesel ve animasyon kategorilerinde birinci olan filmlerin ödülleri takdim edildi. Animasyon kategorisinde Metin Vatansever'in "Nefretin Üvey Evlatlarıyız" filmi birinci olurken, belgesel kategorisinde kategorisi birincisi Bulut Renas Kaçan'ın "Reger" isimli filmi oldu.

"MERSİN BENİM İÇİN BİR VEFA ŞEHRİ"

Kurmaca kategorisinde ise birincilik ödülü iki filme verildi. Yakup Tekin Tangaç'ın "Azad" isimli filmi ile Metehan Şereflioğlu'nun "7 Santimetre" isimli filmi birinciliğe layık görüldü. Genç yönetmenlere ödüllerini Türkan Şoray ve Deniz Türkali verdi. Sahnede oldukça heyecanlanan Türkali, duygularının çok olduğunu belirtti. "Mersin benim için gerçekten bir vefa şehri" diyen Türkali, festivale emeği geçen, katılan herkese hem kendi adına hem de Atıf Yılmaz adına teşekkür etti.

"ATIF BEY ŞU AN BURADA, BİZİMLE BİRLİKTE YAŞIYOR"

Türkan Şoray ise bugünün kendisi için çok anlamlı bir gün olduğunu söyledi. Şoray, "Yıllar boyu birlikte çok anılarımız olan, "Selvi Boylum Al Yazmalım" gibi bir filmi birlikte gerçekleştirdiğimiz sevgili Atıf Yılmaz şu an burada, bizi görüyor. Beni de Deniz kadar seviyordu. Sinema yolculuğumuzun dışında inanılmaz bir dostluğumuz vardı. Biz zaman zaman Deniz ile buluşup hep Atıf Bey'i yaşatıyoruz. Bugün de Atıf Bey bizimle, bizimle birlikte yaşıyor. Ne kadar güzel bir şey, onun adına gençlerin, kısa film yapımcılarının ödüllendirilmesi. Ben filmleri izlemedim ama duyduğum kadarıyla Deniz jürideydi, inanılmaz güzel filmlermiş. Bunlar sinemam adına beni çok umutlandırdı. Eminim ki, sevgili Atıf Yılmaz da şu an duyuyordur ve sinema adına o da mutlu oluyordur" diye konuştu.

Şoray ve Türkali, konuşmalarının ardından kurmaca dalı birincilerine ödüllerini verirken, Mersin Valisi Çakacak da festivalde emeği geçenlere birer plaket sundu.

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Sinemanın Sultanı Atıf Yılmaz İçin Mersin’de

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber