Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 30 Ekim 2014 - 15:53 Yorum: 0

Sivas'ta "Türkçe tabela" töreni

Sivas Belediyesine ait sosyal tesislerin girişindeki tabelada yer alan yabancı kelimelerin yerine, TDK Başkanı Kaçalin'in katıldığı törenle Türkçe karşılıkları yazıldı

Sivas'ta 'Türkçe tabela' töreni

SİVAS (AA) - Sivas Belediyesine ait sosyal tesislerin girişindeki tabelada yer alan yabancı kelimeler, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin'in katıldığı törende, Türkçe karşılıklarıyla değiştirildi.

Kaçalin, Sivas Belediyesi Selçuklu Sosyal Tesisleri önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, anlaşılabilir ve anlatılabilir bir Türkçe olması için hassasiyet gösterdiklerini söyledi.

Kelimenin kökeninin yanı sıra halk arasındaki geçerliliği ve kullanış sıklığının da önemli olduğunu dile getiren Kaçalin, "Çayı çayevinde içiniz. O zaman mantık, zihin, bağlantıyı daha rahat kurar" dedi.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın'ı hassasiyetinden dolayı kutladığını belirten Kaçalin, "Belediye; yalnız, ulaşım, su, elektrik hizmeti veren bir kuruluş değil. Dil kirliliği veya dil temizliği de belediyenin hassasiyet alanı içerisindedir" diye konuştu.

Aydın da Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne geçen hafta yaptığı ziyarette görüştüğü öğrencilerin talebi üzerine bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Belediyelerin sadece yolla, kaldırımla, suyla ilgilenmemesi gerektiğine dikkati çeken Aydın, "Çevre dediğimiz zaman sadece yaşadığımız fiziki alanlar akla gelmemeli. Belediyeler olarak dilimize, örfümüze, geleneğimize sahip çıkamıyorsak diğer yaptığımız işler ne kadar mükemmel olursa olsun bir eksikliğimiz olduğu muhakkaktır" dedi.

Aydın, kültürün gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için dile sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmalar devam ettiği sırada, kürsünün arkasındaki tabelada yer alan "restaurant" kelimesi "yemekevi", "kafeterya" kelimesi "çayevi" olarak görevlilerce değiştirildi. Levhada yer alan "otopark" kelimesi değiştirilmedi, "self servis" ise silindi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber