Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 22 Ekim 2014 - 14:43 Yorum: 0

Sivas'ta "Yeni nesil yük vagonu" tanıtıldı

TÜDEMSAŞ ve bir firmanın iş birliğinde üretilen "Yeni nesil yük vagonu"nun tanıtımı yapıldı

Sivas'ta 'Yeni nesil yük vagonu' tanıtıldı

SİVAS (AA) - Sivas'ta, Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ) ve bir firma tarafından üretilen "Yeni nesil yük vagonu" tanıtıldı.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesine tırla getirilen vagonu, Sivas Valisi Alim Barut ve diğer protokol üyeleri inceledi. Vagonun üzerine çıkan Barut, TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan'dan bilgi aldı.

Barut, TÜDEMSAŞ'ın kuruluşunun 75. yılını kutladı.

"Yeni nesil yük vagonu"nun, demiryolu yük taşımacılığında önemli bir yer edineceğini ifade eden Barut, "Kamu, özel sektör iş birliğinin en güzel örneklerinden biriyle karşı karşıyayız. Ekonomik anlamda kendini kısa sürede amorti eden bir eser" diye konuştu.

Barut, gelecek yıllarda demiryolunun insan hayatına daha fazla gireceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Demiryolları tekrar eski haline, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki gibi girecek şekilde önem kazanmıştır. Geleceğe hazırlanma açısından bu şekildeki imalatlara, gerek yük ve gerekse yolcu vagonu imalatlarına hazırlıklı olmamız gerekiyor. Sadece yük taşımacılığında değil, yolcu taşımacılığında da önümüzdeki yıllar, önemli yıllar. İşte bunlardan bir tanesi de çalışmaları devam eden hızlı tren."

Hızlı tren sayesinde Sivas'tan Ankara ve İstanbul'a ulaşımın daha kolay hale geleceğini vurgulayan Barut, "Hızlı trenin neredeyse uçakla yarışacak hale geleceğini düşünüyorum. Dolayısıyla buna hazırlıklı olmamız lazım" dedi.

Demiryollarının Sivas açısından önemli bir yeri olduğuna dikkati çeken Barut, "Biz de bu öneme paralel olarak 2. Organize Sanayi Bölgemizin demiryolu işletmeciliğini destekleyen sanayi bölgesi olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

- Aralık ayında seri üretime geçilmesi planlanıyor

TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Koçarslan da "Yeni nesil yük vagonu"nun çizimlerine 8 ay önce başlandığını belirterek, "Aksilik olmazsa Kasım ayında Adapazarı'nda TCDD'ye bağlı fabrikalarda birtakım testler yapıldıktan sonra Çek Cumhuriyeti'ne gidecek ve vagonun dinamik ve statik testleri yapılacak. Aralık ayının ikinci haftasında seri üretime geçmeyi planlıyoruz" dedi. 

Bu vagonun, Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi standartlarındaki ilk vagon olacağına dikkati çeken Koçarslan, "Yeni nesil yük vagonu diye tabir edilen, darası hafifletilmiş, 20 ton ağırlığındaki bu vagonumuzda dünyanın en gelişmiş fren sistemi kullanılacak" ifadesini kullandı.

Vagonun üretiminde TÜDEMSAŞ ile iş birliği yapan ve Kayseri'de faaliyet gösteren firmanın yetkilisi Halis Turgut ise "Avrupa'da benzeri olmayan bir vagon. Vagonda bütün yükleri taşıma planımız var. Türkiye'nin bu tür vagonlara ihtiyacı var" diye konuştu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber