Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 13 Mayıs 2016 - 15:36 Yorum: 0

Soğuk Hava Erzurum Çiftçisini Vurdu

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Başkanı Şahset Karaman, 21 Nisan gecesi hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü Erzurum'da kar yağışı ile birlikte...

Soğuk Hava Erzurum Çiftçisini Vurdu

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Başkanı Şahset Karaman, 21 Nisan gecesi hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü Erzurum'da kar yağışı ile birlikte Mayıs ayında soğuk havanın etkisinin sürmesi ile tarım arazilerinin ciddi zarara uğradığını açıkladı.

DONUN ÇİFTÇİ ÜRETİCİSİNE ZARARI: 20 MİLYON TL

7 bin üyesinin bulunduğu Ziraat Odası Erzurum Şube Başkanı Şahset Karaman, soğuk havanın buğdayda ciddi hasara yol açtığını, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptıkları hasar tespit çalışmasında ekili alanların yaklaşık yüzde 40'ında zarar gözlemlediklerini aktaran Başkan Karaman, köy muhtarlarını ve çiftçileri de bilgilendirdiklerini belirtti.

"ÇİFTÇİ ÜRETİCİSİ ŞU ANDA MAĞDUR"

Başkan Karaman, Erzurum'un yüksek rakımı nedeniyle hasarın büyük olduğuna ve il merkezinin yanı sıra ilçelerin de zirai dondan etkilendiğine dikkati çekerek, "Baharı karşılayamadan şu an da soğuk hava ve don nedeniyle yaklaşık 30 bin dönüm arazisinde ekili oldu. 21 Nisan'da oluşan soğuk, tarım arazilerini çok etkiledi. Şu anda bulunduğumuz Mayıs ayında soğuk havanın da etkili olması ile Tarım İlçe Müdürlüğümüz ekipleri zararları yerinde tespit ederek tutanak tuttu. Bazı üreticilerimizin patates tohumunu daha derine ekmesinden kaynaklanan ve dondan daha az etkilendiği alanlar var. Bazısı yüzeye yakın olduğu içinde ürünün donma olasılığı daha yüksek olmakla birlikte buğday verimimizi yüzde 40 düşürecek, kalite de düşecek. En büyük sıkıntılarımızdan birisi bu oldu. İnşallah kalitemiz ve verimimiz düşmez diye umut ediyoruz. Soğuk sadece buğdayı değil, yem bitkilerimizi ve şeker pancarını da etkiledi. Bazı üreticilerimizin patates tohumunu daha derine ekmesinden kaynaklanan ve dondan daha az etkilendiği alanlar var. Bazısı yüzeye yakın olduğu içinde ürünün donma olasılığı daha yüksek olmakta. Yani kısacası üretici şu an mağdur durumda bulunuyor. Ekili alan kendini yenilemediği taktirde her geçen gün zararımız katlanıyor." dedi.

"BAKANLIK FAİZLE BİRLİKTE BORÇLARIMIZI ERTELESİN'

Oda Başkanı Karaman, Tarım Bakanlığı'nın çiftçilerin mağduriyetini gidermelerini isteyerek, "Erzurum'da 15 bin çiftçi ailesi bulunuyor. Çiftçi emek verip ürününü yetiştirmiş, soğuk havalardan dolayı ürünün bir bölümü etkilenir ama bir bölümü kalır ya da geç olgunlaşır. Tarım Bakanlığı'nın geçen sene olduğu gibi bu senede faizli borçları silinerek destek olunmasını bekliyoruz. Borçların ertelenmemesi durumda Erzurum çiftçisi perişan olacak. Ayrıca, Erzurum'da 9 lira olan süt fiyatının daha yükseğe çekilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, Başkan Şahset Karaman, ülke genelinde görev yapan 3 bine yakın Tarım Danışmanları'nın görevlerine son verilmemesini isteyerek, iş istihdamlarının devam etmesini talep etti.

Soğuk Hava Erzurum Çiftçisini Vurdu

Soğuk Hava Erzurum Çiftçisini Vurdu

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber