Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 31 Ağustos 2016 - 10:03 Yorum: 0

Soğuk suda yüzmek prostatı tetikliyor

Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kazım Bilecen, soğuk suda yüzmenin prostat şikayetlerini arttırdığını söyledi.

Soğuk suda yüzmek prostatı tetikliyor

Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kazım Bilecen, soğuk suda yüzmenin prostat şikayetlerini arttırdığını söyledi.

Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kazım Bilecen, prostat şikayeti olanların dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgi vererek, prostat hastalığının tedavi yöntemleri anlattı.

Prostatın üreme için gereken bir bez olduğunu vurgulayan Dr. Bilecen, "Prostat erkeklerde bulunan bayanlardan farklı olarak bir er bezidir. İdrar torbasının altında yer alır. Normalde prostat erkeklerde spermin sıvı kısmını üreten bir bezdir. Vücutta üreme için lazım olan bir bezdir. Fakat prostat bezi 45 yaşından sonra bazı sebeplerden dolayı büyümeye başlıyor büyüyünce ortasından geçtiği idrar yolunun üzerinde oluşturduğu baskıya bağlı olarak idrar yapımını bozuyor. Buda hastalarımızda zaman içerisinde sık idrara çıkma, zayıf cılız idrar yapma, geceleri sık idrara kalkma, idrar geldiğinde bekleyememe şeklinde şikayetlere sebep olmaktadır" dedi.

Prostatın tedavisi

Prostat tedavisinde gelinen son noktayı da anlatan Dr. Bilecen, "Prostat tedavisinde öncelikle medikal tedavi yöntemini birinci olarak uyguluyoruz. Bunun için bazı ilaçlar kullanıyoruz. Bu ilaçlar prostat kapsülü üzerindeki düz kasları gevşeterek, prostatın idrar yolu üzerindeki oluşturduğu baskıyı hafifletiyor. Bu şekilde idrar yapımını rahatlatıyor. Ama bu ilaçlar kullanıldığı sürece etki eder bırakıldığında hastalık eski halini alıyor. Bu ilaçlar dışında prostat dokusunu büyümesini yavaşlatan ilaçlarımız da mevcuttur. Hastaların durumuna göre bu ilaçları kullanıyoruz. İlaç tedavisinden sonuç alamadığımız hastalarda cerrahi tedaviye yöneliyoruz. Cerrahi tedavilerde bugün hala prostat ameliyatlarında altın standart tur dediğimiz kapalı usulle yapılan prostatın rezeksiyon ameliyatıdır. Bu ameliyatlar özel aletlerle penisin ucundan idrar yoluna girerek prostata ulaşır, prostatı özel enerji sistemi kullanarak, küçük parçacıklar halinde bulunduğu yerden temizler ve çıkartırız. Prostat ameliyatından sonra tekrarlama ihtimali düşük olsa da vardır" şeklinde konuşur.

Prostatı önleme yoluna değinen Dr. Bilecen, "Hastalarımız çeşitli yöntemler uygulamaya çalışırlar. Bizden çeşitli tavsiyeler talep ederler fakat, prostat hastalığı oluşacaksa bunu engellemenin net bir yöntemi yoktur. Bazı yayınlarda çiğ kabak çekirdeğinin prostatı yavaşlattığı şeklinde bilgiler var. Fakat doğal olarak prostatı engelleyecek bir yöntem şuan için yoktur" ifadelerini kullandı.

"Soğuk suda yüzmek prostatı tetikler"

Bilecen, soğuk suda yüzmenin prostatı tetiklediğini söyleyerek uyarılarda bulundu. Yazın ve kışın soğuksuya dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Bilecen, "Soğuk, prostat iltihabının en önemli sebeplerinden biridir. Prostat hastalarının kış mevsiminde soğuya dikkat etmeleri gerekiyor. Yaz mevsiminde ise soğuk suda uzun süre kalmamaları gerekiyor. Soğuk suda yüzme prostat şikayetini arttırır" dedi.

Bilecen, soğuğun yanı sıra acı ve alkolün de prostat şikayetini artırdığını belirtirken, acı, alkol ve soğuk gibi dış faktörlerin prostatın büyümesini hızlandırmadığını da sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber