Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 10 Mart 2015 - 11:43 Yorum: 0

Sokak hayvanlarına dijital takip dönemi

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile Türkiye'deki sokak hayvanlarının tamamına mikroçip takılacak

Sokak hayvanlarına dijital takip dönemi

UŞAK (AA) - SONER KILINÇ - Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile ülkemizdeki sokak hayvanlarının tamamına mikroçip takılarak, dijital ortamda takibi yapılacak. 

AA muhabirinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, sokak hayvanlarının rehabilitasyonu projesi kapsamında dijital takip dönemi başlatıldı. 

Türkiye'de yaklaşık 800 bin sokak hayvanının tamamının dijital ortamda takibini sağlamak, kontrolsüz olarak üreyip çoğalan hayvanların çevre ile insan sağlığına olumsuz etkileri ve zoonotik kökenli salgın hastalıkları önlemek amacıyla yürütülen proje kapsamında elektronik bilgi sistem ağı oluşturuldu. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sokak hayvanlarının Yaban Hayatı Bilgi Sistemi'ne (YABİS) kaydedilmesi için belediyelere ücretsiz olarak 350 mikroçip okuyucu, 122 bin 500 mikroçip, 132 bin 279 kulak küpesi ile 250 kulak küpesi pensi dağıtıldı. 

Proje ile kısırlaştırılma ve işaretlendirilmesi yapılan sokak hayvanlarının tamamı kayıt altına alınıyor.  

Çevre ve insan sağlığının korunmasının amaçlandığı projede kısırlaştırılma ve işaretlendirilmesi yapılan sokak hayvanlarının boyun bölümlerine şırınga yardımıyla mikroçip takılıyor. YABİS'e kaydedilen sokak hayvanları aşılama, kısırlaştırma, sahiplendirme, muayene, tedavi ve varsa hayvanların sahiplerine ait bilgiler bu mikroçipe yükleniyor, internet tabanlı veri sistemi ile de takibi yapılabiliyor.

Proje ile Türkiye genelinde yaklaşık 800 bin sokak hayvanına mikroçip ve kulak küpesi takılması hedefleniyor. 

-"Proje pek çok sorunu ortadan kaldıracak"

Uşak Belediyesi Veterineri Okan Aydın, sokak köpekleri ve kedilerine yönelik mikroçip yerleştirme işleminin sokak hayvanları ile ilgili yaşanan pek çok olumsuzluğu ortadan kaldıracağını söyledi.

Mikroçipin kısırlaştırılan yada aşılama işlemi yapılan sokak hayvanlarına takıldığını aktaran Aydın, şu bilgileri verdi:

"Düzenli olarak ekiplerimiz sokak hayvanlarını toplayıp hayvan barınağına getiriyor. Kısırlaştırılan hayvanlar küpelendikten sonra aşıları yapılıyor ve boyun bölümüne şırınga yardımıyla mikroçip yerleştirildikten sonra doğal yaşama bırakılıyor. O sokak hayvanı tekrar getirildiğinde boynundaki mikroçip okutularak hangi hangi işlemlerden geçirildiği ortaya çıkıyor." 

Aydın, sistem sayesinde hayvan hastalıklarından kaynaklanan sorunların azalacağını proje sayesinde bir kaç yıl içinde tüm sokak hayvanlarının mikroçip taşıyacağını sözlerine ekledi.

- "Sokağa bırakılan hayvan sayısı azalır"

Uşak Belediye Başkanı Nurullan Cahan ise projenin insan ve çevre sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkati çekerek "İnsanlar evlerindeki sokak hayvanlarını değişik nedenlerden ne yazık ki sokağa bırakıyor. Sistem sayesinde sokağa bırakılan ev hayvanlarının sahipleri, takılan çipler sayesinde tespit edilecek ve cezai işlem uygulanabilecek. Bu anlam da da sistem sokağa bırakılan hayvan sayısını azaltacak" diye konuştu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber