Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
21:04 Hakkari’de 358 bin 430 dolar ile 4 kilo kaçak altın ele geçirildi21:02 Bakan Kacır: “2030’da 100 bin teknoloji girişimciliği hedefimize ulaşacağız...20:59 Boks şampiyonası sona erdi20:59 Doski Vadisi’nde mayıs ayında 5 metreyi bulan kar görüntüleri hayrete düşür...20:55 Kuşadası Belediyesi’nden ücretsiz danışmanlık hizmeti20:54 Başkan Günel, dernek yetkilileri ile bir araya geldi20:51 İsrail, ABD’ye Refah’a yönelik operasyonun sınırlı olacağına dair güvence v...20:50 Hakkari’de göçmen kaçakçılarına operasyon: 12 gözaltı20:50 Otomobil ile tarım aracı çarpıştı; 2 yaralı20:48 Ziraat Türkiye Kupası: Beşiktaş: 0 - MKE Ankaragücü: 0 (Maç devam ediyor)20:45 Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçına 2 değişiklikle çıktı20:44 Antalya’da camiyi yılanlar bastı20:41 İskoçya’da Edinburgh Üniversitesi ve parlamento binası önünde Gazze’ye dest...20:40 Okul müdürünü vuran öğrencinin liseye silahla geliş ve gidiş anı kamerada20:39 Şırnak’ta ot toplamak için yaylaya çıkan şahıs kayıp20:37 Hakkari merkezli 5 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon: 29 gözaltı20:35 Bakan Işıkhan, "İŞKUR Yol Arkadaşım: Gençlerle Yarına Yolculuk Programı"nda...20:27 6 ilde araçların şasi ve motor numaralarını değiştirerek satan zanlılara op...20:20 TFF, Süper Lig’de 35. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı20:20 Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Geçirgen: “Bakanımıza çiftçilerimiz adına te...
Sağlık 20 Ekim 2017 - 12:48 Yorum: 0

Soluk borusuna kaçan yabancı cisim hayati tehlikeye sebep olabiliyor

Bülent Ecevit Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Soluk borusuna kaçan yabancı cisim hayati tehlikeye sebep olabiliyor

Bülent Ecevit Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Uysal, çocuklarda soluk borusuna yabancı cisim kaçma vakasının sıklıkla görülebildiğine dikkat çekerek olay anında yapılabilecek müdahaleleri anlattı.

BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Uysal, çocuklarda soluk borusuna yabancı cisim kaçma vakasına ilişkin ilk müdahale yöntemlerini anlattı. Özellikle 6 ay ile 3 yaş arası çocuk grubunda yabancı cisim vakasının sıklıkla görülebileceğini anlatan Uysal, çocukların bu yaşlarda tadarak öğrenme ve tanıma yoluna gittiklerini belirtti.

Aniden morarma, solunum sıkıntısı ve hırıtlı şeklindeki belirtilerde ailelerin yabancı cisimden şüphelenmesini vurgulayan Uysal, şöyle devam etti:

"Yabancı cisim aspirasyon dediğimiz hadise yani gerek erişkinlerde, gerekse çocuklarda ağızdan alınan bir cismin veya bir başkası tarafından ağza konulan cismin, kaçıp soluk borusuna hava yollarına ilerlemesi hadisesidir. Bu tarz olaylarda özellikle 6 ile 3 yaş arası çocuk grubunda çok sık görülebiliyor. Bunda birçok sebep etkendir. Çocukların her şeyi tanıma, öğrenme, gelişim dönemine geldiği için çocuklar daha çok cisimleri ağızlarına alarak, tadarak tanıma yoluna gidiyorlar. İkinci husus çocukların dişlerinin özellikle azı dişlerinin gelişmemesi bu ise çocukların ağızlarına aldıkları gıdaları sindiremeden soluk borusuna kaçmasına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla eğer aileler ve bakıcılar bilinçli değiller ise ne yazık ki üzücü hadiseler ile karşılaşılabiliyor. Bu tarz olaylarda ailelere çok büyük sorumluluk düşüyor. Yabancı cismin soluk borusuna kaçtığının fark edilmesinde belirti olarak çocukta aniden morarma, solunum sıkıntısının aniden başlaması, hırıltının olması şeklindedir. Bunlar görüldüğü zaman ailenin bundan şüphelenmesi boğazına bir yabancı cisim kaçtığından şüphelenmesi gerekmekte ve buna ait evde ilk yardımda annenin, babanın veya bakıcının yapması gerekmektedir. Bunu yaparken de körlemesine yapması daha kötü sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Ağızda yabancı cismi gördüğü takdirde çıkarmasını öneriyoruz. Aksi takdirde daha ileri hava yollarına kaçıp daha ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. En kısa zamanda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, en ufak bir şüphede dahil sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyoruz".

"Öğrenmeyi engellemeyecek şekilde denetlenmeli"

Küçük yaştaki çocuklarda fındık, fıstık ve leblebi gibi gıdaların 4 ila 5 yaştan önce verilmemesi gerektiğine vurgu yapan Uysal, "Tedavi aşamasında ise bronkoskopi dediğimiz bir işlemle bu hadiselere müdahale ediyoruz. Gerek çocuk yaş grubunda gerekse erişkin yaş grubunda; tedavi ediyoruz. Özellikle ailelerin çocuklara yabancı cisim kaçmayacak şekilde dikkat etmesi özellikle fındık, fıstık, leblebi gibi gıdaların 4-5 yaştan önce verilmemesi, besinleri sindirebilecekleri halde küçük boyuta getirilmeleri, küçük parçalı oyuncakları evde bulundurmamaları, çocuk öğrenmeye meraklıdır öğrenmesini engellemeyecek şekilde erişkinin denetiminde çocukların bulunmasını öneriyoruz" diye ifade etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber