Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 11 Mart 2015 - 15:33 Yorum: 0

Soma'da işten çıkarılan maden işçileri

İşten çıkarıldıktan sonra yasal haklarını almadıkları gerekçesiyle ELİ önündeki oturma eylemlerinde 1 haftayı geride bırakan işçiler, imza kampanyası başlattı

Soma'da işten çıkarılan maden işçileri

MANİSA (AA) - Soma Kömür İşletmeleri AŞ'de, işlerine son verilen ve yasal haklarını alamadıkları gerekçesiyle Ege Linyit İşletmeleri Müessese Müdürlüğü önünde başlattıkları oturma eyleminde 1 haftayı geride bırakan işçiler, imza kampanyası başlattı. 

Soma Kömürleri AŞ'den yasal alacakları ödenmeden işten çıkarıldıkları gerekçesiyle maden sahasının mülkiyetine sahip olmasıyla asıl işveren konumundaki Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesindeki Ege Linyit İşletmeleri Müessese Müdürlüğü (ELİ) önünde bir grup maden işçisinin geçen hafta başlattığı oturma eylemi devam ediyor. 

İşçiler, eylemleri kapsamında yasal alacaklarının ödenmesi talebiyle TKİ'ye teslim edilmek üzere imza kampanyası da başlattı. 

-İşçiler diğer işsiz arkadaşlarının ilgisizliğinden şikayetçi 

Eylemlerinin başlangıcından bu yana yetkililerin kendilerini ziyaret ettiğini belirleten işçiler, kendileriyle birlikte 2 bin 831 kişinin aynı durumda olmasına karşın, 50-100 civarında bir katılımla seslerini duyurmaya çalışmaktan yakındı. 

-"İşçiler sorunun böyle çözülmeyeceğini biliyorlar"

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da makamında kabul ettiği gazetecilerin soruları üzerine Soma'da maden işçilerinin eylemi ile sorunun çözümü konusunda açıklamalarda bulundu. 

Eylem yapan işçileri ziyaret ederek onlarla görüştüğünü hatırlatan Bektaş, 8-10 madencinin kendilerince tazminatlarını alabilmek için böyle bir eylem yaptıklarını söyledi.

Kimseye bir zararları dokunmadığı, trafiği aksatmadıkları sürece işçilerin eylemlerine devam edebileceklerini ancak sorunun çözüm yolunun bu olmadığına inandığını ifade eden Bektaş, şunları kaydetti: 

"2 bin 831 insan işsiz olmasına rağmen burada gösteriye katılan 8-10 kişiyi geçmiyor. Niye geçmiyor, çünkü o 2 bin 831 kişinin daha ciddi sorunları var. O sorunun bu gösteriler ile çözülmeyeceğini o işçilerimiz biliyorlar. İşin esastan çözülmesi için bizim gayretlerimizi gözlüyor, gayretlerimizden umutlu bekliyor, biz de çalışıyoruz." 

-"Hukuki sorunlar var"

Bektaş, eyleme de konu olan tazminatların ödenmemesinin, halen faal ve ödeme gücü olan Soma Kömürleri AŞ'nin hesaplarına açılan davalar nedeniyle tedbir konulmuş olmasından kaynaklandığını, sorunun çözümü için arayış içinde olduklarını bildirdi.

Soma'da asıl acil sorunun ise işten çıkarmalarla birlikte işsizlik olduğunu, yeni istihdam imkanları yaratılması gerektiğine işaret eden Bektaş, bu nedenle termik santral ve maden ocaklarının yeniden işler hale getirilmesine ilişkin eleştirilerde Soma gerçeğinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. 

Bektaş, Soma'da hayatın tümüyle madenciliğe bağlı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: 

"İşçiler iş bulamazlarsa yapabilecekleri, çalışabilecekleri başka bir iş sahası yok. İlçede 105 bin insan yaşıyor, Soma üzerinde söz söyleyenlerin, bu insanların, bu zorunluluklarını dikkate alarak konuşmaları lazım. Soma'da maden kapandığında hayat duruyor. Uzun vadede Soma'da organize sanayi kurulması teşebbüsü var, yine ilçe İzmir'de yapımı süren Çandarlı Limanı'na yakınlığıyla lojistik açıdan önemli hale gelecek ama şu anda kısa vadede sorunlar yaşıyoruz. Yaklaşık 3 bin kişiye iş veremediğinizde, söylediğiniz hiç bir sözün geçerliliği kalmıyor. O adamların işe ihtiyacı var, o adamlara en yakın iş imkanı da maden ve termik santraldir. Onu istemiyorsunuz, bunu yaptırmıyorsunuz. Şu şöyle olsun, bu böyle olsun; ama bu insanlar orada bekliyorlar." 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber