Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 25 Ekim 2014 - 10:03 Yorum: 0

Son yağışlar pamuk hasadını etkilemedi

Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: "Söke ilçesinde son 2 gündür aralıklarla etkili olan yağış, pamuk hasadında endişe yaratacak bir durum ortaya çıkarmadı"

Son yağışlar pamuk hasadını etkilemedi

AYDIN (AA) - Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, bölgede son 2 gündür aralıklarla devam eden yağışın pamuk hasadının devam ettiği Söke Ovası’nda, endişe yaratacak bir durum ortaya çıkarmadığını söyledi. 

Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Söke Ovası’nda pamuk hasadının yüzde 65’inin tamamlandığını belirtti. 

Hasat dönemi yağışın, pamuğun kalitesini olumsuz etkileyen bir unsur olduğunu ancak bölgede aralıklarla görülen yağışlardan ürünün etkilenmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Kocabaş, şunları kaydetti: 

"Söke ilçesinde son 2 gündür aralıklarla etkili olan yağış, pamuk hasadında endişe yaratacak bir durum ortaya çıkarmadı. Ovanın Bağarası’ndan itibaren Sarıkemer’e kadar olan Menderes’in güney kısmındaki kesimler hemen hemen hiç yağış almadı. Kuzey kısmındaki yağışlar da kaliteyi ve verimi çok fazla etkilemedi. Umuyoruz ki, bundan sonraki zaman diliminde de yağış olmadan hasat sezonunu tamamlarız."

- "Destekleme primi tekrar gözden geçirilmeli" 

 Kocabaş, pamukta geçen yıla göre maliyetlerin artmasına karşın ürün satış fiyatının düşmesi sonucu üretim maliyetiyle satış fiyatı arasında yüzde 30'luk fark oluştuğunu da savundu. Pamukta destekleme priminin yeniden ele alınması gerektiğini dile getiren Kocabaş, şunları söyledi: 

"Pamuk primi tekrar gözden geçirilmeli ve en az 75 kuruşa çıkarılmalıdır. Bunu sıklıkla söylüyoruz. Bu yıl pamuk çiftçisi gerçekten zor durumda. Ziraat Bankası ve tarım krediye olan borçların yeniden yapılandırılmasını temenni ediyoruz. Bunlar olmazsa bu yıl pamuk ekimi artmışken sonraki yıllardaki ekim oranı daha da aşağılara düşer. Pamuk ithalatında halen dünyada ikinci sıradayız. Üretim dahada düşerse ithalat artar ve Türk halkının parası diğer ülkelere gitmiş olur. Eğer taleplerimiz dikkate alınırsa çiftçimiz daha rahat bir nefes alacaktır."

Kocabaş, pamukta dünya piyasalarında yaşanan düşük fiyat karşısında, çiftçilere ürünlerini kendi depoları ya da lisanslı depolarda tutmaları tavsiyesinde bulundu.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber