Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 16 Ağustos 2016 - 12:18 Yorum: 0

Sosyal fobinin ilacı sosyal medya

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, bir kaygı bozukluğu olan sosyal fobinin utangaçlık ve bazı durumlarda heyecanlanmaktan çok daha farklı bir durum olduğunu belirterek,...

Sosyal fobinin ilacı sosyal medya

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, bir kaygı bozukluğu olan sosyal fobinin utangaçlık ve bazı durumlarda heyecanlanmaktan çok daha farklı bir durum olduğunu belirterek, "Sosyal fobisi olan kişiler başkalarıyla iletişimde bulunmalarını gerektiren durumlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışırlar. Bunun altında yatan sebep ise gülünç duruma düşme, rezil olma ve başkaları tarafından yargılanma korkusudur. Sosyal fobisi olan kişiler bu korkuyu o kadar yoğun yaşarlar ki, buna zemin hazırlayacak her türlü ortamdan kaçmaya çalışırlar. Günümüzde pek çok insan sosyal fobi ile baş etmeye çalışmaktadır" dedi.

Sosyal fobiler nelerdir?

Reem Nöropsikiyatri Merkezi'nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Nelerden korkmuyoruz ki… Kimimiz uçağa binmekten, kimi yanlış bir kelime sarf ederim endişesiyle konuşmaktan, kimi yüksek bir yere çıkmaktan, kimi başarısız olurum diye kendini işinde iyi ifade edememekten korkuyor. Ama öyle korkular var ki; "Bundan da korkulur mu?" denecek türden. Türk insanının karakteristik özelliği olan "utangaçlık" son zamanlarda birçok kişide "hastalık seviyesine" yükseldi. Her 10 kişiden birinin sosyal fobisi var" diye konuştu.

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, psikiyatrik bir hastalık olan "sosyal fobi"ye sahip kişilerin, normal seviyede utangaç olanlara oranla iletişim kurmakta daha da zorlandığını ve bu sırada vücut fonksiyonlarının değiştiğini belirterek, "Bu kişiler bir toplulukta kendilerine söz verildiğinde ya da tanımadığı insanlarla iletişim kurarken terler, heyecanlanırlar. Konuşurken tutukluk, kekeleme, yüz kızarıklığı ve seste titreme olur ve sosyal fobik kişiler bu endişeleri yüzünden kendilerini girdikleri tüm ortamdan soyutlarlar. Bu tür şikâyetleri olanların bir hekime mutlaka başvurması gerektiğini söyleyen Dr. Mehmet Yavuz, "Kendi kendini ne kadar tedavi etmek isteseler de bunu başaramaz ve kötü sonuçlarla karşılaşırlar" dedi.

Sosyal fobinin iş hayatına etkileri

Sosyal fobisi olan kişilerde yöneticileriyle ya da yetkilileriyle konuşmada ve haklarını savunmada güçlük çekme, hayır diyememe, aşağılanma ve başaramama düşüncelerinin sıklıkla görüldüğünü söyleyen Dr. Mehmet Yavuz, "Sosyal fobi kişinin mesleki ortamında başarılı bile olsa gerçek performansını devamlı hata yaparım endişesi ile yapamamasına ve başarısız olmasına sebep olur." dedi.

Tanımadığınız insanlarla chat yaparak özgüveninizi geri kazanın

Sosyal fobinin çok rahatlıkla giderilebilecek bir hastalık olduğunu belirten Dr. Yavuz, şu önerilerde bulundu, "Bu kişiler, eğer hekime başvurmak istemiyorlarsa, kendi kendine yapabilecekleri bazı çalışmalarla, bu sorunu en az düzeye indirebilirler. Toplum içinde konuşmaya çekinen bu kişiler, aynanın karşına geçip kendi kendine konuşabilir, en yakın arkadaş ve güvendiği kişilerin önünde hikâye, fıkra ve anılarını anlatabilirler. Spor, tiyatro, sinema gibi sosyal ve kültürel faaliyetlerle ilgilenebilirler."

Nöroloji uzmanı Mehmet Yavuz, sosyal fobiyi yenmenin diğer bir yolunun da internette chat yapmak olduğunu vurguladı. "İnternette chat yapılması da bu insanların üzerinden bir nebze de olsa çekimserliğin güvensizliğin atılmasına yardımcı olacaktır" diyen Dr. Yavuz, insanların sanal ortamda sohbet ederken kendilerini daha rahat hissettiklerini, düşüncelerini ve hissettiklerini özgürce ifade edebildiklerini hatırlattı. Dr. Yavuz, kişilerin bir süre sonra sanal ortamda kazandığı rahatlık ve özgüvenle iletişim kurmalarının daha kolay olduğunu da ifade etti.

Sosyal fobinin ilacı sosyal medya

Sosyal fobinin ilacı sosyal medya

Sosyal fobinin ilacı sosyal medya

Sosyal fobinin ilacı sosyal medya

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber