Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 18 Ağustos 2016 - 17:48 Yorum: 0

SPK’dan TSPB’ye yeni görev

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa dışı işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili olarak Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) nezdinde müşteri...

SPK’dan TSPB’ye yeni görev

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa dışı işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili olarak Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) nezdinde müşteri uyuşmazlıkları hakem heyeti oluşturulacağını açıkladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa dışı işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili olarak Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) nezdinde müşteri uyuşmazlıkları hakem heyeti oluşturulacağını açıkladı. Yatırım kuruluşları ile müşterileri arasında yaşanan ve şikayete konu olan uyuşmazlıkların etkin ve hızlı bir şekilde çözülebilmesi piyasaya duyulan güven bakımından büyük önem taşıdığı belirtilen açıklamada, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPKn) öngördüğü yapı çerçevesinde son yıllarda başta kaldıraçlı işlemler olmak üzere borsa dışı işlemlerin yaygınlaşması ile birlikte, borsa uyuşmazlıklarının çözümüne benzer bir mekanizmanın borsa dışı işlemler için de oluşturulması bir gereklilik olarak ortaya çıktığı bildirildi.

Nitekim, bu amaçla 2 Nisan 2014 tarih ve 28960 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan TSPB Statüsü'nün 7'nci maddesinin birinci fıkrasının ilgili bentlerinde;

"Üyelerinin kendi aralarında ve müşterileriyle olan ve Kanun kapsamındaki faaliyetlerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümüne ilişkin gerekli altyapıyı kurmak ve yönetmek.

Üyeleri arasında veya üyeleri ile müşterileri arasında borsa işlemleri dışındaki işlemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı olmak; bu amaçla hazırlanacak ve Kurul tarafından onaylanacak usül ve esaslar dahilinde hakem heyeti ve gerekli alt yapıyı oluşturmak

Üyeleri hakkında yapılan şikayetleri değerlendirmek ve yapılan işlemin sonuçlarını Kurul tarafından belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda Kurula bildirmek" hükümlerine yer verildi.

Konuyla ilgili olarak TSPB ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucunda nihai olarak; kurulun 24 Haziran 2016 tarih ve 20 sayılı toplantısında, yatırımcıların menfaatlerinin daha etkin bir şekilde korunması ve uyuşmazlıklara ilişkin tazmin taleplerinin hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını teminen TSPB nezdindeki Müşteri Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti (Hakem Heyeti) uygulaması ile ilgili çerçeveye son hali verildi ve yatırım kuruluşları ile müşterileri arasında borsa dışı işlemlerden doğan uyuşmazlıklara ilişkin başvuruların TSPB'ye yapılmasına karar verildi.

Yapılan açıklamaya göre, uyuşmazlıklar üç kişiden oluşan bağımsız hakem heyeti tarafından değerlendirilecek olup, hakem heyeti kararına karşı taraflar, kararın tebliğini izleyen on iş günü içinde mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekçeleri ile birlikte kurul nezdinde itiraz edebilecek. Hakem heyetinin sunduğu hizmetler yatırımcılar için ücretsiz olacak.

Ayrıca, Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği'nin altıncı maddesinde yer alan ve parasal üst sınırı her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak olan uyuşmazlık tutarları ile ilgili olarak (2016 yılı için 3 bin 480 TL), başvuru sahibi lehine kesinleşen hakem heyeti kararlarının yargı yolu açık olmak üzere birlik üyesi tarafından uygulanması zorunlu oldu. Bu kapsamda yatırımcıların borsa dışı işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlık başvurularını doğrudan TSPB'ne yapması gerekli olup, kurula iletilen başvurular da değerlendirilmek üzere TSPB'ne iletilecek ve hakem heyeti kararı TSPB tarafından ilgiliye bildirilecek.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber