Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Teknoloji 16 Eylül 2020 - 12:03 Yorum: 0

SSB’nin Sürü İHA Yarışması’nda ilk aşama tamamlandı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının Sürü İHA Teknoloji Geliştirme ve Gösterim Projesi kapsamında mikro ölçekli firmalar ve KOBİ'lerin...

SSB’nin Sürü İHA Yarışması’nda ilk aşama tamamlandı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının Sürü İHA Teknoloji Geliştirme ve Gösterim Projesi kapsamında mikro ölçekli firmalar ve KOBİ'lerin katılımıyla düzenlediği yarışmanın ilk aşaması tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Sürü İHA Teknoloji Geliştirme ve Gösterim Projesi kapsamında düzenlenen yarışmanın ilk aşaması tamamlandı. Türk savunma sanayisinin son yıllarda İnsansız Hava Araçları alanında çok önemli başarılara imza attığını belirten Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "Bugün güvenlik güçlerimizin kullandığı milli ve yerli İHA'lar dünyada kendi sınıfının önde gelen sistemleri arasına girdi. Türk savunma sanayii olarak bu alanda kendimizi teknolojik açıdan sürekli olarak geliştirmek ve yeni teknolojiler elde etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsansız sistemlerin sürü konseptiyle kullanılması, dost unsurların korunma seviyesini, ateş gücünü, hedeflerin hassas şekilde imha edilmelerini, istihbarat, gözlem ve keşif imkân ve kabiliyetlerini önemli ölçüde artırıyor. Taktik sınıftaki İHA'larımız sürü olarak görev yapmak noktasında önemli görevler icra ederken, mikro ölçekli firmalar ve KOBİ'lerimizin bu alanda kabiliyet kazanması ve sürü İHA teknolojisinde ekosistemin güçlendirilebilmesi amacıyla Sürü İHA Teknoloji Geliştirme ve Gösterim Projesi'ni başlattık. Sürü İHA Teknoloji Geliştirme ve Gösterim Projesi'yle mikro ölçekteki firmalar ve KOBİ'ler tarafından insansız platformların sürü konseptinde kullanımına yönelik algoritma ve yazılımların geliştirilmesini hedefliyoruz. Proje kapsamında dört fazdan oluşan bir yarışma düzenledik. Birinci fazın ilk aşamasını Kalecik İHA Test Merkezi'nde gerçekleştirdik. Firmalarımızın heyecanı ve azmini gördükçe bizim de umudumuz ve inancımız artıyor. Bu yarışmaya katılan firmalarımız inanıyorum ki daha ileri seviyede geliştirecekleri İHA'larla ülkemiz savunmasına önemli katkı sağlayacaklar" dedi.

İlk aşamaya 26 firma başvurdu

Sabit Kanat Sürü İHA Açık Ortamda Hedef Tespit ve İmha Görevi-Önceden Programlı Kol Uçuşu kapsamlı Faz-1 Aşama-1 yarışmasına 26 firma başvurdu. Gerekli yeterlilikleri karşılayan firmalara teknoloji geliştirme maliyeti karşılanarak destek sağlandı. Kalecik İHA Test Merkezi'nde gerçekleştirilen uçuşlu testlere çok sayıda firma katılarak yeteneklerini sergiledi. Faz-1 Aşama-1 uçuşlu testlerini başarıyla tamamlayan firmalar, Aşama-2 Gözetleme ve Görev Devri ile proje kapsamındaki geliştirme ve üretim faaliyetlerine devam edecek. Faz-1'in üç ve dördüncü aşamaları "Yakın Mesafede Keşif, Hedef Tespit ve İmha" ile "Taşıyıcı Platformdan Bırakılarak Uzak Mesafede Keşif, Hedef Tespit ve İmha"dan oluşacak. Yarışma, "Faz-2: Döner Kanat Sürü İHA Kapalı Ortamda Navigasyon Görevi, Faz-3: Drone Tehditlerinin Sabit/Döner Kanat Sürü İHA ile Bertaraf Edilmesi Görevi, Faz-4: Sabit/Döner Kanat İHA ve İKA Açık ve Kapalı Ortamda Sürü Görevi" tamamlandıktan sonra sona erecek.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber