Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 18 Nisan 2014 - 18:13 Yorum: 0

"Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları" paneli

TSE Başkanı Şentürk: "Türkiye artık sadece 'standartlara uyan' hedefinden çıkmak, 'standartları belirleyen' ülke hedefini kendine koymak mecburiyetindedir"

'Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları' paneli

DENİZLİ (AA) - Türk Standart Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'nin hedefinin, 'standartları belirleyen' bir ülke olması gerektiğini söyledi. 

Şentürk, TSE Ege Bölge Koordinatörlüğü'nün Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda düzenlediği, "Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları" panelinde, globalleşen dünyada her türlü mal ve hizmetin standart taban üzerinde hareket ettiğini belirtti.  Bu tabanın tek başına yeterli olmadığını, standartlara uygunluğunun, tarafsız kurumlarca test edilmesi, belgelendirilmesi ve gözetim hizmeti verilerek tescil edilmesi gerektiğini belirten Şentürk, bu şartları karşılayamayan ülkelerin küresel rekabette başarılı olma şanslarının son derece düşük olduğunu vurguladı. 

Standartların gereğini yerine getirmeden, küresel pazarda yer alınamayacağını dile getiren Şentürk, "Bunun sonu, Türkiye'de üretimin fason üretime dönmesi demektir. Markalara karşı bugün Pakistan'ın, Hindistan'ın düştüğü tuzağa düşerek, sadece işçilik yapan bir ülke konumuna gelmesi demektir. Türkiye, elbette bu tuzağa düşmeyecektir, düşmemelidir. Ama bunun için öncelikle standardizasyon alanında Türkiye'de, TSE başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızın, öncü sanayi kuruluşlarımızın ve akademik camiamızın sorumluluğunu kuşanması gerekir" dedi.

Şentürk, Türkiye'nin, standardizasyon konusunda algısını değiştirmek zorunla olduğunu, standartlara uygun mal üretmediği sürece ekonomide yer alamayacağını kaydetti.

- "Kuralı belirlemeyen oyundan düşer"

Standartları belirleyenlerin batı ile rekabet edebileceğinin altını çizen Şentürk, şöyle devam etti:

"Standart, oyunun kuralını belirlemektir. Oyunun kuralını rakibiniz belirlediği sürece siz rakibinizin belirlediği kurallarla bu oyunu oynadığınızda sürekli kaybetmeye mahkumsunuz. Türkiye artık sadece standartlara uyan hedefinden çıkmak, standartları belirleyen ülke hedefini kendine koymak mecburiyetindedir. Aksi takdirde 2023 gibi muhteşem hedeflerimize ulaşmamız hayalden öteye gitmeyecektir. Dünya ticaretinin artık standartlar üzerinde döndüğü gerçeğini kabul ediyorsak, bu oyunda kural koyucu olmanın çabasını sarf etmek zorundayız."

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de kent olarak, ülkenin kalkınmasında ihracatın ne kadar önemli olduğunu bildiklerini, üretilenin ülke ve dünya standartlarına uygunluğunun önemine vurgu yaptı.

Panele, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Denizli Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ile sanayiciler katıldı.

TSE Başkanı Şentürk, daha sonra Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ı makamında ziyaret etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber