Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 21 Nisan 2016 - 15:45 Yorum: 0

STK’lardan ’Dokunulmazlıkların Kaldırılması’ İle İlgili Açıklama

Diyarbakır’da bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, HDP’li milletvekillerin..

STK’lardan ’Dokunulmazlıkların Kaldırılması’ İle İlgili Açıklama

DİYARBAKIR (İHA) Diyarbakır’da bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik TBMM’ye sunulan yasa tasarısının gündeme alınmadan geri çekilmesi gerektiğini bildirdi.
Aralarında Diyarbakır Barosu, İHD Diyarbakır Şubesi, DTSO’nun da bulunduğu bir grup sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen toplantıda grup adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, Türkiye’nin son yıllarda her yönüyle çok zor bir süreçten geçtiğini söyledi. Ortadoğu’daki gelişmelerin de yıllardır çözümsüz bırakılmış sorunları daha da derinleştirip çözümünü zorlaştırdığını belirten Özmen, “Bölgemizde ve özellikle de şehrimizde sokaklara ve sivil yerleşim alanlarına aylarca yansıyan çatışmalar ve operasyonlar, telafisi olanaksız insani, ekonomik, toplumsal, tarihi ve hukuki büyük tahribatlara neden olmuştur. Biz Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri olarak, son dönemlerde yürütülen çatışma ve operasyonlardan, meydana gelen ölümlerden, hükümet kanadınca ısrarla öne çıkarılan güvenlikçi politikalardan, dozu artan yıkımlardan son derece endişeliyiz” dedi.
“DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI PROBLEMİN DAHA DA KARMAŞIKLAŞMASINA NEDEN OLACAK"
Türkiye’de güvenlikçi politikalar nedeniyle, milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar doğurduğunu geçmişte acı bir şekilde tecrübe ettiklerini aktaran Özmen, şunları kaydetti:
“1994 yılında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Meclis’te gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye’de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti. Tarihe demokrasi ayıbı olarak geçen bu adım, siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermiştir. Aradan gecen bunca zamandan ve alınan mesafelerden sonra tekrar aynı şekilde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gündeme taşınmasının büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracak, parlamentoya olan inancı zayıflatacak ve mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına sebep olup telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böylesi bir girişim kabul edilemez. Bu itibarla bundan bir an önce vazgeçilmeli ve mevcut yasa tasarısı gündeme alınmayıp geri çekilmelidir. Yasa tasarısı geri çekilmeyip parlamentoda oylamaya sunulduğu takdirde de milletvekilleri ret oyu vermelidir.”
“SORUN NE ÇATIŞMALARLA NE YOLLARA MAYIN DÖŞEMEKLE ÇÖZÜLEMEZ”
Sorun ne çatışmalarla, ne yollara mayın döşemekle, ne canlı bombalarla, ne şehir merkezlerine tank sokarak kentleri tahrip etmekle, ne kitlesel tutuklamalara girişmekle ve ne de demokratik ve siyasi alanı daraltıp milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırılmakla çözülemeyeceğini dile getiren Özmen, şöyle dedi:
“Gerek geçmişteki açıklamalarımızda ve gerekse her fırsatta belirttiğimiz üzere, çözümün adresi Meclis’tir. Çözümün yolu da siyaset ve müzakeredir. Demokratik ve özgürlükçü siyaset harici her yol bizi çıkmaza götürür ve işi içinden çıkılmaz hale getirir. Biz Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları olarak, demokratik siyasete inanıyoruz. Bütün toplumsal meselelere ancak demokratik siyasetin içinde ve diyalogla çare bulunabileceğini düşünüyoruz. Bunun için de siyaset kurumlarından ve ayrı ayrı her bir milletvekilinden, gerilimleri yükseltecek ve diyalog kanalarında sıkıntı yaratacak bir dil kullanmamalarını, milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki yasa teklifinin geri alınmasını veya oylamada ret oyu verilmesini, kesintiye uğramış olan çözüm sürecinin bir an önce hayata geçirilmesi için müzakerelerin yeniden başlamasını, diğer aktörlerden de her türlü çatışma ve silahlı eylemlerden uzak durulmasını talep ediyoruz. Bizler yeni bir diyalog sürecinin başlaması için elimizden gelen her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazır olduğumuzu da ayrıca belirtmek istiyoruz.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber