Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 05 Ağustos 2022 - 11:53 Yorum: 0

Su arbedesinde gözaltına alınan vatandaşlar: “Bize Amerikan polisi gibi davrandılar”

Ordu'nun Fatsa ilçesinde DSİ tarafından kaynak suyunun bir alabalık tesisine kiralanmasına karşı çıkan mahalleli ile görevliler arasında yaşanan arbedede...

Su arbedesinde gözaltına alınan vatandaşlar: “Bize Amerikan polisi gibi davrandılar”

Ordu'nun Fatsa ilçesinde DSİ tarafından kaynak suyunun bir alabalık tesisine kiralanmasına karşı çıkan mahalleli ile görevliler arasında yaşanan arbedede jandarmanın sert müdahalesine maruz kalan vatandaşlar, "Amerikan polislerinin siyahilere davrandığı gibi bize davrandılar" diye yakındı.

Olay, ilçeye bağlı Sefaköy Mahallesi'nde 26 Temmuz'da meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, mahallelinin kaynak suyu, DSİ tarafından bir alabalık çiftliği firmasına kiralandı. Kaynak suyunun mahallenin içme suyu ihtiyacını karşıladığını belirten vatandaşlar kararın iptali istemiyle Fatsa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Yerel mahkeme dava sonucunda kiralama kararını iptal etti. Firmanın temyiz başvuru üzerine Yargıtay, yerel mahkeme kararını bozdu. Firma yetkilileri mahalledeki evlere giden kaynak suyunu kesmeye çalıştı. Bunun üzerine vatandaşlar ile firma görevlileri arasında gerginlik yaşandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen jandarma ekipleri, çıkan arbedeye sert şekilde müdahale etti, mahalle muhtarı dahil 11 kişi gözaltına alındı. Vatandaşlar tarafından kaydedilen görüntüler, ABD'nin Minnesota eyaletinde George Floyd adlı siyahi vatandaşın gözaltı sırasında polis tarafından boğazına basılarak öldürülmesini akıllara getirdi.

"Mağduruz"

Olayın üzerinden yaklaşık 10 gün geçerken, mahalleli sularının kesildiğini ve mağdur olduklarını belirtti. Jandarma ekiplerinin çıkan arbedede kendilerine çok sert müdahalede bulunduğunu söyleyen mahalleli, olayın ardından devlet yetkililerinden kendilerine ulaşanların olmadığını, mağdur olduklarını vurguladı.

"Hiçbir şekilde askerimize müdahale edip kötü söz söylemedik ancak darp edildik"

Sefaköy Mahallesi sakinlerinden olan, gözaltına alınan ve jandarma ekipleri tarafından sert müdahalelere maruz kalan 60 yaşındaki Mustafa Küçük, "Biz, yıllardan beri çocukluğumuzdan bu yana içtiğimiz suyu mahkeme kararıyla kesmeye gelmişler. Yaklaşık 70 hane buradan su içiyor. Bu halk susuz kalmasın diye mücadele ettik, kendimizi ortaya koyduk. İster istemez "bu bizim suyumuz, gelin anlaşalım" dedik ancak kimse yanaşmadı. Sonrasında askerin sertliği il karşılaştık. Yani başımıza gelen bunlardır. Biz haklı olarak suyumuzu savunuyoruz. Hiçbir şekilde asker ve başka biriyle tartışmaya niyetimiz yoktur. Bizi askerlere suyumuzu kesmemelerini söyledik, o anda kadınlar deponun üzerindeydi. Kadınları deponun üzerinden fırlatınca biz galeyana geldik. İstemeden de olsa olayın içerisinde kendimizi bulduk. Hiçbir şekilde askerimize de el kaldırmadık, sert müdahalede bulunmadık, kötü söz söylemedik ancak maalesef asker bizi darp etti. Biz gözaltına alındık, ifade verdik ve geri geldik. Şu anda sularımız akmıyor, taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışıyoruz" dedi.

"Su her iki tarafa da fazlası ile yetiyor"

Mahalle sakinlerinden 63 yaşındaki İsmail Aktaş, gelen kaynak suyunun hem çiftliğe hem de mahalle halkına yettiğini ifade ederek, "60 senelik suyumuz burada çeşitli yerlerde kabotajlarımız vardı, buralardan suyumuzu evlerimize götürüyorduk. 2011 yılının Mayıs ayında alabalık çiftliği bu suyu kiralamış. Ancak burada akan su bize saniyede 12 litre su geliyor, biz bunun bir buçuk litresini kullanıyoruz. Geri kalan su aynı şekilde tahliyeden geri akıyor. Önceden devletin yaptığı depo eskimişti, yola su kaçırıyordu. Zaten o yıkılan depoya da su buradan gidiyordu. Ama biz o depoyu yeniledik bu buraya taşıdık" ifadelerine yer verdi.

"Amerikan polislerinin siyahilere uyguladığı gibi 5 asker üzerimize geldi, valimiz yardımcı olmadı"

"Bir köyü karşısına alıp kimse güç gösteremez" diyen Aktaş, "Bizi burada Amerikan filmlerinde ve Amerika'daki polislerin siyahilere yaptığı baskı gibi, bir belgeseldeki aslanların başka hayvanların üzerine çullanması gibi, asker burada bir kişinin üzerine 5 asker olarak geldi. Benim üzerimde burada 5 tane asker vardı. Müdahale çok sert oldu. Kolundan kurşun yaralı oğlumun üzerinde 5 asker vardı. Burada bizlere kaymakamımız ve valimiz yardımcı olmadı, bu konuda kendileri ile görüşülmedi" şeklinde konuştu.

"Jandarma bize bir anda müdahale etti ve nefes aldırmadı"

Mahallenin azası Rekabi Yıldız, yaşanan olayı şöyle anlattı:

"Bu köyümüzün suyu alabalık çiftliğine Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kiralanmış. Bu suyumuz çok fazla geliyor ancak kanunen kestiler. Kanunen hak onlara verildi ancak bizim bu kaynaktan başka içecek suyumuz da yok. Bu nedenle su kesilmeye geldiğinde biz direniş yaptık, kendi hakkımızı savunduk. Sonra jandarma ekipleri geldi bizleri epey darp etti. Konuyla ilgili bizi valilik, kaymakamlık ve sivil toplum örgütlerinden kimse aramadı, sadece milletvekillerimizden arayanlar oldu. Jandarma bize bir anda müdahale etti, sonra bizi alabora etti ve nefes aldırmadı. 11 kişi gözaltına alındı ve bu şekilde sonuçlandı. Ancak ilerleyen süreçte ne olacağını bizler de bilmiyoruz."

Alabalık tesisi sahibi: "Mahkeme sonucuna göre haklı olan davamızı uygulatmak zorunda kaldık"

Alabalık tesisi sahibi Fatih Sağlık ise işletmeyi 1996 yılında aile işletmesi olarak açtıklarını, İlk etapta babasının üzerine olduğunu ve 2011 yılında babasından devir aldığını ifade ederek şunları söyledi:

"1996 yılında açmış olduğumuz işletmeyi ilk açtığımızda köyümüzde iki adet kaynak suyu vardı. Biri YSE(Yol-Su-Elektrik) tarafından yapılmış olan, insanlara içme suyu olarak tahsis edilen bir depo vardı. Diğeri de boşa akan kaynak suyu idi. 2017 yılına kadar hiçbir şekilde sıkıntımız yoktu. 2017 yılında mahalle muhtarımız YSE tarafından yapılan su deposunu iş makinesi ile kaybedip üzerine asfalt malzemesi dökerek suyu kaybetti. Sonra işletmeme gelen suya el atıldı. Sonrasında ben mahkemeye vermek zorunda kaldım, vermeden önce de kaymakamlık, valilik, il tarım müdürlüğüne gittik ve bana "mahkemeye ver, sonucu ortaya çıkar" dedi. Sonrasında ben 2017 yılında mahkemeye vermek zorunda kaldım. 2022 yılının şubat ayına kadar mahkeme devam etti. Şubat ayında mahkeme sonuçlandı. Mahalle muhtarımıza hem avukatım hem de haber yollayarak haber gönderdik. Ancak bizim haberlerimiz ile kendisi ilgilenmedi. İnsanlar mağdur olmasın diye 5 ay kadar daha bekledim. Sonuç çıkmayınca hakkım olan davanın sonucunu uygulatmak zorunda kaldım. Halkı mağdur eden ben değilim."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber