Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 12 Ekim 2016 - 11:18 Yorum: 0

"Su iç, sağlıklı kal"

Medical Park Trabzon Yıldızlı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Yazıcı, suyun vücuda faydaları ve su tüketimini arttırmak için neler yapılması...

'Su iç, sağlıklı kal'

Su içmek için vücudun susamasını beklememek gerektiği belirtildi.

Medical Park Trabzon Yıldızlı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Yazıcı, suyun vücuda faydaları ve su tüketimini arttırmak için neler yapılması gerekenlerle ilgili uyarılarda bulunarak su içmek için susamayı beklememek gerektiğini söyledi. "Vücudumuzdaki birçok fonksiyonun gerçekleşmesi için su olmazsa olmazdır" diyen Yazıcı, "Erişkin bir insan vücudunun yüzde 60'ı sudur. Bu oran yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte bebeklerde yüzde 90 iken yaşlılarda yüzde 50'dir. Vücudumuzdaki birçok fonksiyonun gerçekleşmesi için su olmazsa olmazdır. Bunlardan bazıları: besinlerin sindirimi, emilimi ve taşınması, hücrelerdeki hayati tepkimelerin gerçekleşmesi, organ ve sistemlerin çalışması, zararlı maddelerin atılması, vücut ısısının denetimi, cildin esnekliğinin sağlanmasıdır" dedi.

Vücut suyu azalırsa ne olur?

Vücut suyunun azalması böbrek yetmezliğine neden olacağına dikkat çeken Yazıcı, "Yüzde 1'lik kayıp yorgunluk, baş ağrısı, halsizliğe yüzde 2'lik kayıp vücut ısı dengesinin değişmesine yüzde 7'lik kayıp aşırı yorgunluk, halüsinasyon ve solunum güçlüğüne yüzde 10'luk kayıp ise kas spazmı, dolaşım ve böbrek yetmezliği ile ölüme neden olabilir. Su içmek için susamayı beklemek yapılan en büyük hatadır. Su tüketimi davranış değişikliğiyle beraber alışkanlık haline getirilmelidir. Asitli içecekler, meşrubatlar, çay, kahve, alkol gibi sıvılar vücudun su ihtiyacını karşılamamaktadır. Bu sıvıların su yerine geçmediğini bilerek bilinçli su tüketimine özen göstermemiz gerekmektedir" diye konuştu.

Günde ne kadar su içmeliyiz?

Günlük 2 bin kalori alanların en az 2 litre su içmeleri gerektiğini kaydeden Yazıcı, "Bireylerdeki su ihtiyacı; vücut büyüklüğü, fiziksel olarak ne kadar aktif olduğu, iklim, mevcut hastalıklar gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak alınan her 1 kalori için 1 ml. veya kilogram başına 35 ml. su şeklindedir. Yani günlük 2000 kalori alan birey en az 2 litre su tüketmelidir. Yaz aylarında su tüketimi sıvı kaybı fazla olduğu için 0,5-1 litre arası artış göstermelidir" şeklinde konuştu.

Yazıcı, su tüketimini arttırmak için neler yapılacağı konusunda ise "Suyu gözünüzün önünde tutabilirsiniz. Örneğin iş yerinde çalışma masanızda her zaman su şişesinin bulunması hatırlatma niteliğinde olacaktır. Gün içerisinde çay,kahve arası verildiği gibi su içme arası da verebilirsiniz. Suyunuza değişik tatlar kazandırabilirsiniz. Örneğin limon, elma, çilek, salatalık dilimleyerek; nane yaprağı, kabuk tarçın koyarak suyunuza aroma verebilirsiniz. Her sabah uyanınca ve yatmadan önce 1 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Akıllı telefonunuza hatırlatmalar ekleyebilirsiniz. İçtiğiniz her suyu not tutarak ne kadar tüketim yaptığınızı kontrol edebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber