Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 05 Mart 2015 - 11:58 Yorum: 0

Su perisi Daphne'nin "gözyaşları'' sel olup aktı

Mitolojide Apollon (ışık tanrısı) ve Daphne'nin (su perisi) buluştuğu bir mekan olarak anılan ve 'Daphne'nin gözyaşları olduğuna inanılan Hatay'ın Harbiye Şelaleleri, sel ve heyelan nedeniyle adeta yok oldu

Su perisi Daphne'nin 'gözyaşları'' sel olup aktı

HATAY (AA) - SALİM TAŞ - Roma döneminde zenginlerin, antik çağda da bugün olduğu gibi halkın mesire alanı olarak kullandığı Hatay'ın Harbiye Şelaleleri, kentte etkili olan yağış ve heyelan nedeniyle adeta yok oldu.

Defne ağaçları arasında yeşilliklerle kaplı temiz havasıyla özellikle yaz aylarında hoşgörü kenti Hatay'da gidilecek en önemli mesire alanı olan ve mitolojide 'Daphne'nin gözyaşları olduğuna inanılan şelaleler, son günlerdeki yağışın ardından meydana gelen sel ve heyelandan büyük zarar gördü. Eski görünümünden eser kalmayan şelaleler bölgesi, yağış sonrası adeta harabeye döndü.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil önlem alınmazsa yakında Harbiye Şelaleleri'nden ve havzasından bahsedemeyecek duruma gelineceğini belirtti.

Harbiye Şelaleleri'nin sadece Türkiye'de değil dünyada bilinen meşhur doğal sit alanlarından biri olduğunu ifade eden Yaman, buranın bir an önce eski görünümüne kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Şelalelerin mitolojide Apollon (ışık tanrısı) ve Daphne'nin (su perisi) buluştuğu bir mekan olarak anıldığını ifade eden Yaman şöyle devam etti:

''Harbiye Şelaleleri yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi kabul eden bir yer. Son yıllarda bakımsızlık nedeniyle çok ciddi hasar gördü. Özellikle son bir yıl içinde Hatay ciddi yağış aldı. En son yağışlarda metrekareye 21 kilogram yağış düştü. Şelalelerde oluşan hasar hemen değil, yavaş yavaş oluştu. Buranın hazırlanacak bir projeyle bir an önce onarılması ve rehabilitasyonunun yapılması lazım. Tabi bu proje tek bir kurumun kurtarabileceği bir iş değil. Tüm devlet birimlerinin bu konuda sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Çok acil önlem alınmazsa yakında Harbiye Şelaleleri'nden ve havzasından bahsedemeyecek duruma geliriz.''

Aşırı yağış ve heyelan nedeniyle şelalelerin eski görüntüsünün kalmadığının altını çizen Yaman, Türkiye'nin ve Hatay'ın turistik cenneti olan Harbiye Şelaleleri'nin eski canlılığı ve güzelliğine kavuşması için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini kaydetti.

- Mitolojiye göre Harbiye 

Mitolojiye göre Daphne (su perisi) kırlarda gezinirken Apollon (ışık tanrısı) ile karşılaşır. Apollon ona aşık olur ve onu izlemeye başlar. Daphne kaçamaz, toprak tanrıçaya, "Beni sakla kurtar" diye yalvarır. Yakalandığı anda bir defne ağacına dönüşür, Harbiye çağlayanlarının bulunduğu yerde toprağa kök salar. Vücudunu kabuklar kaplar, saçları yapraklara, kolları dallara dönüşür. O an Apollon ağaca sarılır ve ağlayarak, "Daphne! Bundan sonra sen Apollon'un hiç solmayan kutsal ağacı olacaksın. Değerli kahramanlar, zafere ulaşanlar, hep senin dökülmeyen yapraklarından ördükleri çelenklerle alınlarını süsleyecekler." Bu tatlı sözler üzerine Daphne, dallarını eğerek Apollon'u selamlar ve sessizce ağlar. Harbiye Şelaleleri'nin Daphne'nin gözyaşları olduğuna inanılır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber