Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 08 Mart 2015 - 11:43 Yorum: 0

Sultansuyu'nda engellilere atla terapi

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesinde kurulan hippoterapi merkezinde, engelli çocuklar midilli atlarla terapi görüyor

Sultansuyu'nda engellilere atla terapi

MALATYA (AA) - NAİM BOŞKUT - Malatya'nın Akçadağ ilçesinde safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesinde kurulan "Doğu'nun ilk ve tek hippoterapi merkezi"nde engellilere atla terapi imkanı sunuluyor.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Murat Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 bin dönüm araziye 1865 yılında "Çiftlik Hattı Hümayun" adıyla kurulan ve 1928'de "Sultansuyu Harası" ismini alan işletmenin hem yarış atı hem de tay yetiştiriciliği için önemli bir merkez olduğunu söyledi.

İşletmede kurulan hippoterapi (atla terapi) merkezinin 20 Aralık 2014'te açıldığını anımsatan Durmaz, hippoterapi merkezinin 150 dekar alan üzerinde bin 500 metrekare kapalı sosyal tesise, 800 metrekare kapalı ve 900 metrekare açık maneje (at eğitimi yapılan yer) sahip bir kompleks şeklinde kurulduğunu belirtti.

Durmaz, tesisle Malatya ve çevre illerde at sevgisini yaygınlaştırmanın yanı sıra özellikle otistik ve down sendromlu çocukların atlarla terapi edilerek topluma entegrasyonunu (bütünleşme, uyum) sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Tesiste ilk etapta Malatya'daki rehabilitasyon merkezleriyle görüşerek engellilerin terapisi için hizmet verdiklerini kaydeden Durmaz, "Tesisimiz bahar aylarından itibaren Doğu Anadolu bölgesindeki özellikle down sendromlu ve otistik çocuklarımızın eğitimi amacıyla hizmet verecek. Bu hizmeti Doğu Anadolu bölgesinde verecek ilk ve tek tesis, bizim tesisimizdir. Malatya'daki 13 rehabilitasyon merkeziyle görüşmeler yapılıyor. Bu merkezlerden 3'üne haftanın belirli günleri ücretsiz hizmet veriyoruz. Havaların ısınmasıyla sadece Malatya'da sınırlı kalmayıp çevre illere ve bütün Doğu Anadolu bölgesine hizmet vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu. 

 

- Talebe göre kapasite artırılacak 

Hippoterapi merkezinin 20 at kapasiteli olduğunu, şimdilik 4 midili ve 6 binek olmak üzere toplam 10 atla hizmet verdiklerini anlatan Durmaz, talebe göre kapasite artırımına gidebileceklerini söyledi.

Önceliklerinin 0-7 yaş arası çocukların eğitimini ve topluma adaptasyonunu sağlamak olduğunu dile getiren Durmaz, merkezde her yaş grubuna hizmet veren atların bulunduğunu kaydetti.  

Atla terapiyle çocukların iletişim kurma becerisinin geliştirildiğini vurgulayan Durmaz, "Engelli çocuklarımız bu tedavi sırasında önce atla iletişim kurmayı öğreniyor. Bu şekilde insanlarla iletişim kurmayı ve kendilerini geliştirmeyi öğreniyorlar ve kendilerini geliştiriyorlar. Atlar, sadece engellilere değil, genel olarak insanlar üzerinde de pozitif bir enerji yayan hayvanlardır. Atla iletişim kurulunca insanlarla daha rahat iletişim kurulmakta. Bu merkezde insanlar, hayvanları sevmeyi, bir hayvanla tanışmayı, oynamayı öğreniyor. At bir oyuncak olmadığı için vereceği tepkiye göre insan kendini geliştirebiliyor. Bu şekilde çocuklarımızın eğitimine katkısı olacağını düşünmekteyiz" diye konuştu.

 

- "Öğrencilerimizde öz güven oluşuyor"

Malatya'daki özel bir rehabilitasyon merkezinin müdürü Özlem Karaman ise çocukları her hafta pazartesi günleri hippoterapi merkezine götürdüklerini belirterek, "Amacımız, onların ata komut verirken, ata deh derken, git derken, hadi yürü derken farkına varmadan bir ses çıkarmasını sağlamak. Zaten yapıyorlar da. Biz bu gelişmeyi burada sağladık. Hiç konuşmayan bir öğrencimizin ata komut vereyim derken konuşmaya, yani sesler çıkarmaya başladığını gördük" diye konuştu.

Hippoterapi merkezine gelen çocuklarda birçok değişiklik gözlemlediklerini dile getiren Karaman, "Öğrencilerimizde öz güven oluşuyor, 'ben ata biniyorum, ben yapabiliyorum, bu işte iyiyim. Ben diğerlerinden farklıyım. Özel bir çalışma yapabiliyorum' diye kendilerine güvenleri geldi. Daha mutlu oldular. Buraya gelecekleri gün çok heyecanlanıyorlar" dedi.

Karaman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Malatya programı sırasında hippoterapi merkezini ziyaret ettiğini anımsatarak, "Emine Erdoğan'ın hippoterapi merkezini ziyareti, farkındalık uyandırdı. İnsanlar artık öğrendiler ki Malatya'da hippoterapi merkezi var ve engelli çocuklar gidip orada bu tedaviyi alıyor" ifadesini kullandı.

Erdoğan'a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiğini belirten Karaman, bu merkezin hem bölge hem de Malatya açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi. 

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber