Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 08 Eylül 2016 - 12:13 Yorum: 0

Sumak, hazımsızlığı önlüyor

Özel Yenişehir Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Didem Yücel, özellikle Kurban Bayramı'nda ardı ardına ve fazla miktardaki kırmızı et ve sakatat tüketiminin,...

Sumak, hazımsızlığı önlüyor

Özel Yenişehir Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Didem Yücel, özellikle Kurban Bayramı'nda ardı ardına ve fazla miktardaki kırmızı et ve sakatat tüketiminin, doymuş yağ ve kolesterol alımını arttırdığına dikkat çekerek, salatada kullanılacak olan sumağın, hazımsızlık şikayetlerini azaltacağını söyledi.

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulunan Yücel, bayramların, aile bireylerinin paylaşımlarının arttığı, seçeneği bol ve kalorili ikramların da bugüne eşlik ettiği özel günler ve kutlamalar olarak geçirildiğine dikkat çekti. Özellikle Kurban Bayramı'nda ardı ardına ve fazla miktardaki kırmızı et ve sakatat tüketiminin, doymuş yağ ve kolesterol alımını arttırdığını kaydeden Yücel, "Bu besinler, başta kalp-damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır. Uygulanması gereken öneriler sağlığın devamlılığı açısından sadece bir güne özel değil, yaşamın genel planına da oturtulmalı, kalıcı davranış değişikliği ve yaşam şekli benimsenmelidir. Özellikle temelde yiyecek ve içecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir" dedi.

"Hareketsiz yaşam tarzı yaygınlaşıyor"

Kişinin yemek yeme davranışında yaşına göre alması gereken porsiyonların belirlenmesi, yaptığı aktiviteye göre de porsiyon miktarlarının ayarlanması gerektiğinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Yücel, "Özetle, bireyler yeme davranışlarını kontrol altına alabilecek stratejileri beslenme uzmanlarından öğrenmelidirler. Ülkemizde obezitenin artmasına neden olan faktörlerden biri de hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı yaşam tarzının temel unsurudur. Fiziksel aktivitesi artmış bir toplumun sağlık harcamaları çok ciddi düzeyde azalacak ve ülke ekonomisine çok büyük katkısının olacağı bilinmektedir" diye konuştu.

Bayramda tüketilen her ana yemekten yaklaşık 1.5 saat sonrasında düzenli olarak yapılacak 60 dakikalık bir yürüyüş veya 25 dakikalık yüzmenin, günlük beslenmeye ek olarak yenilen 3-4 köfte kadar etin yakılmasını sağlayacağını dile getiren Yücel, "Et tüketirken mümkün olduğunca kuyruk yağı veya etin görünür yağlarını ayırmak, et tüketilen öğünün yanında mutlaka C vitamininden zengin domates ve yeşil biber gibi salata malzemelerinin bulundurulması, vücudun kolesterol emilimini azaltmasına yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Toz sumağın, salatalara ekşi olarak eklenmesinin hazımsızlık şikayetlerini azaltacağına vurgu yapan Yücel, şöyle devam etti: "Tüketilen öğünlerde yiyeceklerin yanında gizli kalori alımına neden olan içecekler de göz önünde bulundurulmalıdır. Gazlı içecek yerine ayran tercih edilmesi, o öğünde yaklaşık 100-120 kalori daha az almanıza yardımcı olurken, öğün sonrasında maden suyu içilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Etin pişirilme şekli olarak en sağlıklısı ızgara veya haşlama olmasına rağmen, eğer bir bayram klasiği olarak kavurma yapılacaksa tek öğün için kadınlar ortalama 4-5 yemek kaşığı, erkekler 6-7 yemek kaşığı kavurmayı geçmemeli, yanında pirinç pilavı değil bulgur pilavını tercih etmelidirler. Son olarak bayramın vazgeçilmezi tatlılar tüketilirken öncelik sütlü tatlılara verilmelidir. Kızartma ve şerbetli tatlılardan uzak durulması, sindirim problemi yaşanmasına engel olacaktır. İkramlar reddedilemiyorsa bile başka bir aile bireyi ile porsiyonu paylaşmak yapılacak en iyi öneridir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber