Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 25 Temmuz 2017 - 09:43 Yorum: 0

Süper erkenci domates çeşidinin hasadı başladı

MAY Tohum'un yeni "süper erkenci sanayi domatesi çeşidi" Lalin F1, İzmir Torbalı'da düzenlenen tarla gününde üretici ve sanayicinin beğenisini kazandı.

Süper erkenci domates çeşidinin hasadı başladı

MAY Tohum'un yeni "süper erkenci sanayi domatesi çeşidi" Lalin F1, İzmir Torbalı'da düzenlenen tarla gününde üretici ve sanayicinin beğenisini kazandı.

1978 yılından beri tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren MAY Tohum, portföyündeki sanayi domatesi çeşitlerini üreticilere sunmak üzere tarla günlerine başladı. Gıda sanayicilerinin ve bölge üreticilerinin yoğun ilgi gösterdiği tarla günlerinin ilkini, İzmir Torbalı'da Subaşı köyü mevkiinde gerçekleştiren MAY Tohum, Lalin F1 domates çeşidini üreticilerin beğenisine sundu. Tarla gününde, erkenciliği ve verimliliği ile hem üreticilerin hem de sanayicilerin beğenisini kazanan Lalin çeşidinin yanı sıra, orta erkenci Arte ve geççi olan Nazar çeşitlerinin özellikleri hakkında da bilgiler verildi. MAY Tohum sanayi domatesi çeşitleri; verimlilikleri, yüksek brix değerleri ve makineli hasada uygunlukları ile beğeni kazandı.

Bir dekarda 14 tona ulaşan yüksek verim

MAY Tohum Lalin F1 çeşidinin makineli hasadının yapıldığı üretici tarlasında gerçekleştirilen tarla gününde, ürün portföyündeki domates çeşitleriyle ilgili detaylı bilgi veren MAY Tohum Sanayi Ürünleri Sorumlusu Ali Hamza şöyle konuştu:

"1978 yılından bu yana, sebze, tarla, endüstri ve yem bitkileri tohumlarının araştırılması, üretimi ve yurt içi ve yurt dışı satışı konularında faaliyet gösteriyoruz. Bugün burada sanayi domatesi çeşitlerimizle ilgili detaylı bilgiyi üreticilerimizle paylaşmak üzere bir araya geldik. Türkiye'deki en erkenci sanayi domatesi çeşidi olan Lalin F1 çeşidimizin hasadının yapıldığı tarla günümüzde, çeşidimizin verimliliğini, dayanıklılığını ve kalitesini çiftçilere sunmuş olduk. Lalin çeşidimiz, verimliliğinin yanı sıra, 85 günde hasat olgunluğuna erişen hibrit bir çeşittir. Homojen olgunlaşması, yüksek renk değerleri ve makineli hasada uygunluğu ile rakip erkenci çeşitlere göre fark oluşturan Lalin çeşidimiz, hasat edildiği tarlada dekara 14 tona ulaşan verimiyle üreticilerimize yüksek kazanç sağlıyor. Bugün burada hasadına devam ettiğimiz Lalin çeşidimizin fabrika test sonuçlarına göre 5,1 brix, 2,6 renk değerlerinde olduğu bilgisi verildi. Çeşidimizin erkenci segmente bu derece yüksek verim ve kalite değerlerine ulaşması sektör paydaşlarını memnun etmektedir. İlaveten hasat olgunluğuna geldikten sonra tarlada bekleme süresi uzun olması sebebiyle de üreticilerin yüzünü güldürüyor."

Nazar ve Arte çeşitleri

Nazar ve Arte çeşitlerinden de bahseden Ali Hamza, "Orta erkenci gruptaki Arte çeşidimiz, meyve iriliği, meyveyi güneş yanığından koruyan bitki yapısı ve hastalık mukavemeti ile sanayi, taze pazar ve kurutmalık amaçlarla ekimi yapılabilmektedir. Geççi gruptaki Nazar çeşidimiz ise geç segmente pazarın beklentilerini tam anlamıyla karşılayan yüksek verim, yüksek tarla bekleme süresi, hastalık dayanımı ve yüksek brix değerleriyle üreticilerin beğenisini kazanmaktadır" diye konuştu.

Bölgede en erken hasat edilen çeşit oldu

MAY Tohum Ege Bölge Satış Müdürü Ali Okkaoğlu da, çiftçilerin beklentileri değiştikçe çeşit arayışlarının devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Bugün Lalin çeşidini üreticilerin beğenisine sunduk. Lalin; erkenciliğiyle, rengiyle, brix oranıyla üretici ve sanayicinin beğenisini kazandı. Bu tarla mart sonunda ekildi ve şuanda bu bölgede en erken hasat edilen çeşit oldu. Lalin, makineli hasada da çok uygun. Üreticilerimiz çeşidin erkenciliğini beğendi. Çünkü bölgede ekilen diğer çeşitler hala hasat edilmedi."

"Makineli hasada uygun"

Tarla günü etkinliğinin yapıldığı tarlanın sahibi Fatih Şen de 1000 dekarlık domates tarlalarında Lalin, Nazar ve Arte çeşitlerini ektiklerini belirterek, çeşitlerin performanslarından memnun olduklarını dile getirdi. Şen, "Lalin çeşidini geçen yıl deneme amaçlı dört sıra ekmiştim. Potansiyelini görünce bu yıl daha geniş bir alanda ekim yaptık. Çeşit, makineli hasada çok uygun, standart kızarmaya sahip. Bundan sonra da bu çeşidi kullanacağız. Bölgede hasada en erken biz başladık. Fabrikalar da ürünün renginden ve kalitesinden çok memnun" ifadelerini kulladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber