Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 22 Aralık 2014 - 14:33 Yorum: 0

Süreç güçlü bir siyasi iradeyle sürüyor

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, çözüm sürecine ilişkin, "Süreç güçlü bir siyasi irade ve kararlılıkla sürüyor. Nihai sonuca ulaşmak için güven ve iyi niyet temelinde görüşmeler hız kazanmış durumda" dedi.

Süreç güçlü bir siyasi iradeyle sürüyor

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çözüm Süreci'ne ait 'Süreç canlı bir politik irade ve kararlılıkla sürüyor. Nihai neticeye ulaşmak için itimat ve iyi düşünce temelinde görüşmeler sürat kazanmış durumda' dedi.

Akdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya lider ile takribî bir saat sürdü.

Önder, görüşmenin arkasından matbuat mensuplarına yaptığı açıklamada, çözüm sürecinde, kendi içtihatlarını da oluşturarak yürümeye çalıştıklarını belirtti.

Dünyadaki örnekleri temel alarak ilerlediklerine belli eden Önder, şöyle konuştu.

'Dünyada arbede sonrası çözüm süreçlerinin yaşadığı bütün deneyimi alarak, orada test edilmiş ve neticeye bağlanmış alternatifleri temel alarak ilerlemeye çalışıyoruz. Kobani direnişiyle başlayan bir kırılganlık yaşamıştık, gelinen nokta nedeni ile ciddi bir kriz sürecini geride bıraktığımızı izah etmek istiyoruz. Bu etaptan sonra çözüm süreci kapsamında, bununla bağlantılı şekilde ele alınabilecek ne giriyorsa bu meselelerin süratle, Sayın Öcalan'ın katkılarıyla ve onun başlattığı çizginin devamı olarak, ağırlıklı şekilde İmralı olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi izah etmek istiyoruz. Bu bütün meselelerin hallolduğu anlamına gelmiyor. Fakat şu açıya gelebilir; Artık süreçte, diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk kez hangi başlıkları tartışarak ve hangi yöntemi kullanarak, ilerleyeceğimiz yönünden elimizde belirli mutabakatlar oluştu. Biz, bunu parti yetkili kurullarımızda değerlendirdikten sonra İmralı'ya geçeceğiz. KCK yetkilileriyle de meseleyi görüşeceğiz. Daha sonra bu görüşmeler daha derinlikli, nitelikli ve daha neticeye odaklı şekilde yürüyecektir.'

'Belli mutabakatlar oluştuysa, bir takvim de ortaya çıktı mı?' sorusu üzerine Önder, takvimin, kendileri için mümkündür bulunan en kısa zaman olduğunu söyledi.

Süre uzadıkça saldırılara, kusur anlamaya ve hırpalanmaya açık bir bir duruma geldiğini anlatım eden Önder, fazla fazla hızlı bir görüşme ve iş trafiğinin başlayacağını, mümkündür bulunan her şeyin en kısa zaman arasında gerçekleştirileceğini kaydetti.

Tartışmaya başlayacağız

'Örgütün silah bırakmasının' sorulduğu Önder, bu tarz başlıkları medya üstünden tartışmanın sürece problem verdiğini, bunu göze çarpan bir olgunluğa getirip, kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

'Kamu Güvenliği Müsteşarlığının görüşme heyetine dahil edileceği biçiminde haberler var' denilmesi üstüne Önder, ilgili bütün kurumlarla, siyasi kişilerle, partilerle, topluluklarla, katkı sağlayacak herkesle görüşme kararlılığında olduklarını anlatım etti. Önder, 'Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, bu işin hukuki şekilde çerçevelenmiş, yetkilendirilmiş, pratikteki çalışmasını, kurulları, komisyonu oluşturacak kuruluş. Sanırım onlar da sıkı bir iş içerisine gireceklerdir' diye konuştu.

'Kamu düzeni ve özerklik kavramlarında anlaşmazlık vardı. Sizin anladığınız ile hükümetin anladığı ne kadar yakın bundan böyle birbirine?' sorusuna, Önder, 'Bunu ilk kez tartışmaya başlayacağız. Biz, şu an bunun mekanizmalarını oluşturmak yönünden göze çarpan bir zemin oluşturmuş durumundayız. Müzakere denilen şey de bu meseleleri tartışmak, bundan ne anladığımızı, ne anlaşılması gerektiğini karşılıklı konuşmak' yanıtını verdi.

Üzerinde konuşulacaklar ve izlenecek metod meselesinde bir mutabakatın oluştuğunu belirten Önder, ortaklaşmalar gerçekleştikçe, bundan sonra ortak, tek bir İzah biçiminde kamuoyunun bilgilendirileceğini kaydetti.

Leyla Zana ile Kandil'e gideceğiz

'Sayın Başbakan, 'Kamuoyu önünde yapılan açıklamalar bu süreci yıpratıyor' diye açıklaması oldu. Karşılıklı matbuat önünde açıklamaması yapılmaması yönünden bir eda mevcut mı? Ya da bir karartma? Yoksa iletişimde yeni bir süreç şekilde mı algılayalım?' sorusuna Önder, 'İmralı trafiği başladıktan sonra kamuoyuna yansımayan gidiş gelişlerimiz oldu. Bunda bir beis yok. Bu bilgilendirme, bundan böyle biraz sonuç aldıkça yahut yol katettikçe, bu sürecin ruhuna hizmet edecek bir biçimde yapılacak. Bir iletişim ortaklaşması diyebiliriz buna' yanıtını verdi. 

'Sayın Leyla Zana da İmralı'ya gidecek mi?' sorusu üstüne Önder, 'Evet. Zaten gidiyoruz, şimdi de Leyla hanımla birlikte Kandil'e gideceğiz' dedi.

'HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Moskova'ya yaptığı ziyaretin nedeninin' sorulduğu Önder, dünyanın dört bir beraberinde seçmenlerinin olduğunu, bu açıdan onların da katkılarını almak, gelinen süreç ile ilgili bilgi eda etmek için ziyaretlerin yapıldığını söyledi.

'Özerklik kavramının içini HDP nasıl dolduruluyor?' sorusuna, Önder, 'Bugün demokratik normların ve demokrasi anlayışının bütün dünyada geldiği nokta, yetkilerin bu kadar merkezde biriktirilmemesi şeklinde. Halkı karar alma süreçlerine ne kadar yaygın şekilde katarsanız, o kadar demokratikleşmiş olursunuz. Bu bir coğrafi, bölgesel, etnisite tabanlı bir şey değil. Sadece bir bölge için de değil' yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu ayıp etmiş

Herkesin kendini anlatım edebileceği, kültürel, sosyolojik, sınıfsal şekilde anlatım edebileceği mekanizmaların etkinleştirilmesi ve anayasal bir güvenceye kavuşturulmasını istediklerini belirten Önder, bunun adına, 'demokrasi' denildiğini anlatım etti.

'HDP'nin parti şekilde seçime girip girmeyeceğinin' sorulduğu Önder, seçime parti şekilde gireceklerini söyledi. 

Anketlerde oylarının yüzde 11,8 şekilde gözüktüğünü ileri devam eden Önder, 'Biz yüzde 60 da alsak, bu barajlar demokratik değildir. Bu barajları yıkmak için her çeşitli demokratik zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz' dedi.

'CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'seçimlere parti şekilde girme kararınızın arkasında, AK Parti ile yaptığınız bir ittifakın' olduğunu iddia etti. Bu konu için ne dersiniz?' sorusuna, Önder, 'Ayıp etmiş. Biz bir politik partiyiz, bu partinin geldiği noktada binlerce insanımızın kanı, canı, emeği ve zindan duvarları var. Biz bunu değil AK Parti'ye, hiç bir şeye kurban etmeyiz. Kendimize güveniyoruz' yanıtını verdi.

'Bu toplantıdan diğerlerine kıyasla daha yararlı mi ayrılıyorsunuz?' sorusuna Önder, 'Evet' karşılığını verdi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber