Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Eylül 2014 - 18:33 Yorum: 0

Suriye sınırındaki olaylar: (2)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: ''Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülke bir günde 60 bin kişiyi sınırlarına alamaz.''

Suriye sınırındaki olaylar: (2)

ŞANLIURFA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacılara ilişkin, ''Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülke bir günde 60 bin kişiyi sınırlarına alamaz'' dedi.

Kurtulmuş, Suruç ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, sığınmacılara yönelik Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğinin insani ölçülerde devam ettiğini söyledi.

Suriyeli sığınmacıların ülkelerinden ayrıldıktan sonra büyük travmalar yaşadığını anlatan Kurtulmuş, bir kişinin göçmen durumuna düşmesinde insanlığın suçunun bulunduğunu düşündüğünü belirtti.

Türkiye'de bir milyonun üzerinde Suriyelinin barındığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bir günün içerisinde Kobani bölgesinden 60 bin kişiyi Türkiye sınırları içerisine aldık. Ayrıca geçtiğimiz hafta önce 36 - 38 bin seviyelerine çıktı şimdi 30 bin seviyesine geri indi. Yaklaşık 30 bin civarında Yezidi Türkiye sınırlarına kabul edildi. Dolayısıyla biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama esas istediğimiz esas beklediğimiz ve duamız ise hiçbir kardeşimizin hiçbir insanın göçmen durumuna düşmemesidir. Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşenin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz.''

Sığınmacılarla görüşerek eksik ve sıkıntılarını dinlediklerini anlatan Kurtulmuş, en kısa sürede son günlerde Türkiye'ye sığınanların da ihtiyaçlarının giderilmesinin planlandığını dile getirdi.

Kurtulmuş, Suriyelilerin en yakın zamanda ülkelerine dönmesini temenni ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

''İnşallah Türkiye bunun da üstesinden gelecektir, bu Türkiye açısından bir iftihar vesilesidir. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülke bir günde 60 bin kişiyi sınırlarına alamaz. Çeşitli vesilelerle karşılaştığımız zengin ve büyük ülkelerin yetkilileri bir kaç bin göçmenle bile karşılaştıklarında çektikleri zorlukları anlatıyorlar. Suriyelilere yönelik çalışmalarımız sürecek. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğiyle imkanlarımızı kullanacağız. Gücümüzün yettiği kadar yarım ekmeğimiz varsa onun da yarısını paylaşmasını bilmeliyiz.'' 

Bir gazetecinin 'yeni göç dalgası bekleniyor mu? sorusuna ise Kurtulmuş, ''Türkiye'nin gönlü zengindir. Tabi bizde böyle bir göç dalgasıyla karşılaşmayı istemezdik ancak yardım elini uzatana yardım elimizi uzatırız. Çok şükür bu anlamda profesyonel olduk tüm birimlerimizle herhangi bir sınırımız ve limitimiz yok. Cepteki kasadaki zenginlikle değil gönül zenginliğiyle ilgilidir. Bu millet bunu gösterecektir'' diye yanıtladı.

Kurtulmuş, konuşmasının ardından Mürşitpınarpınar Sınırı'na geçti.

(Bitti)

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber