Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 31 Ekim 2014 - 02:03 Yorum: 0

Suriye'de çözüm için yeni "eylem planı"

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de çözüm için yeni "eylem planı" hazırlığında olduğunu söyledi.

Suriye'de çözüm için yeni 'eylem planı'

Birleşmiş Milletler Suriye hususi Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de çözüm için yeni 'eylem planı' hazırlığında olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, iç savaşın başından bu güne kadar Kofi Annan ve El-Ahdar el-İbrahimi'den sonra Suriye'ye atadığı üçüncü elçi bulunan Staffan de Mistura BM Güvenlik Konseyi'ne ilk sunumunu yaptı.

BM Güvenlik Konseyinde kapalı gerçekleştirilen toplantının peşinden gazetecilere İzah oluşturan de Mistura, Suriye'de bir 'barış planı'ndan bahsetmenin şu devirde gerçekçi olmayacağını, bunun yerine kendisinin bir 'eylem planı' olduğunu belirtti.

Daha önceki sulh planlarının muvaffakiyetli olamadığını anlatım eden de Mistura, Cenevre Bildirisi'nin geçerliliğini koruduğunu fakat ayrıcalıklı bir metot ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, 'Belirli alanlarda çatışmaları dondurabilirsek lokal şekilde buralarda siyasi süreci başlatabiliriz. Sonra da tedricen milli seviyede bir siyasi sürece ulaşabiliriz' dedi.

Sürecin nasıl işleyeceğine ait detay vermeyen de Mistura, bu planın önce Halep'ten başlatılabileceğini ve başka bölgelere de misal teşkil edebileceğini kaydetti.

De Mistura, Suriye'de başka bir önceliğin ise IŞİD tehdidinin durdurulması olduğunu, bu konuya ait bölgedeki temaslarını sürdüreceğini anlatım etti.

Humus'ta azap iddiası

Humus kentinde, tutuklu merkezlerinde yapılan işkenceler neticesinde 44 bireyin öldüğü iddia edildi.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyinden (SRGC) yapılan açıklamada, Humus'un Karyeteyn bölgesindeki düzen güçlerinin tutuklu merkezlerinde gözaltında bulunanlara işkence yapıldığı, 44 bireyin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

Hayatlarını kaybedenlerin ayrıcalıklı askeri denetim noktalarında gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, 'İşkenceden ölenlerden 21 bireyin hüviyet tespiti yapıldı, kalanların ise hüviyet saptama çalışmaları devam ediyor' denildi.

Muhalif güçler Handarat sahasında ilerliyor

Öte yandan Halep'e bağlı Handarat bölgesinde, düzen güçlerine karşı savaşan muhaliflerin savunmadan saldırı pozisyonuna geçtikleri belirtildi.

Hazm Hareketi komutanlarından Üsteğmen Ömer Ebubekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'in kuzeyindeki Handarat bölgesinde, Şii milislerin desteklediği rejim güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmaların şiddetlendiğini, son günlerde de muhaliflerin ilerleme katettiğini belirtti.

Handarat bölgesinde düzen güçleri saflarında savaşan, İran, Irak ve fazla fazla sayıda Afgan milisi bulunduğunu anlatım eden Ebubekir, muhalif birliklerin, çatışmalarda muvaffakiyet sağlamasının peşinden savunma pozisyonunu terk ederek saldırıya başladıklarını söyledi.

ETİKETLER: Suriyede , çözüm , için , yeni , eylem , planı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber