Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 25 Ocak 2015 - 11:33 Yorum: 0

Suriyeli çift, mozaiklerini "görücüye çıkarmak" istiyor

Kilis'teki konteyner kentte kalan Suriyeli çift, kendileri için kurulan atölyede işledikleri mozaikleri sergilemek için destek bekliyor

Suriyeli çift, mozaiklerini 'görücüye çıkarmak' istiyor

KİLİS (AA) - İZZET MAZI - Kilis'teki konteyner kentte barınan Suriyeli çift, işledikleri mozaikleri sergileyecekleri günün hayalini kurarken, kampta kalan çocuklara da mozaik kursu veriyor.

Yaklaşık 4 yıldır Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de ülkelerini terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Olayların başladığı ilk günden itibaren Suriye halkını yalnız bırakmayan Türk hükümeti, başta barınma olmak üzere sığınmacıların her türlü ihtiyaçları karşılıyor. 

Halep'te bir firmada mozaik ustası olarak çalışan Ferit ve Büşra Şeyhali çifti de çatışmaların şiddetlenmesi üzerine yaklaşık 2 yıl önce 6 çocuğuyla Türkiye'ye gelerek, Kilis Öncüpınar Konteyner Kenti'ne yerleştirildi.

Konteyner kente yerleştikten sonra Suriye'den getirdikleri mozaikleri işleyerek bir yandan savaşın acısını unutmaya çalışan Şeyhali çifti, diğer yandan da kendileri için kurulan atölyede gençlere eğitim veriyor.

Büşra Şeyhali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerinde çatışmaların başlamasının ardından düzelir umuduyla bir süre daha Suriye'de kaldıklarını söyledi.

Çatışmaların şiddetini artırmasının ardından evlerini ve köylerini terk ederek, bir süre mağaralarda yaşadıklarını, yapamayınca da ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarına işaret eden Şeyhali, "Hava saldırılarında iki yeğenimi kaybettim. Daha sonra eşimle çocuklarımı da alarak Türkiye'ye sığındık. Geldiğimden bu yana orada kalan ailemden hiç kimseden haber alamadım" dedi.

Suriye'de mozaik işiyle uğraştıklarını vurgulayan Şeyhali, ülkelerindeki iç savaştan kaçtıktan sonra sığındıkları Türkiye'de mesleklerine bir süre ara vermek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Boş vakitlerini değerlendirmek için kendi imkanları ile mozaik yapmaya başladıklarını belirten Şeyhali, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Kilis ziyareti sırasında mozaikten yapılmış portresini hediye ettikten sonra atölyeye kavuştuklarını anlattı.

Atölyede Suriye'den getirdikleri taşlarla portre ağırlıklı çalışma yaptıklarını aktaran Şeyhali, bir yandan sergi açmak için destek ararken, diğer yandan da konteyner kentteki Suriyeli çocuklara eğitim verdiklerini kaydetti.

Böylelikle bir nebze de olsa savaşın acısını unuturken, mesleklerini gelecek nesillere de aktardıklarını dile getiren Şeyhali, şöyle devam etti:

"Kurulan atölyede çeşitli eserler yapıyoruz. Aynı zamanda da gelecek çocuklarımıza da mesleği öğretiyoruz.  Ülkemizi terk etmek zorunda kaldık ama mesleğimizi gurbette de olsa sürdürerek vatanımıza dönme umudumuzu canlı tutuyoruz. Suriye'de yaşanan savaşa tüm dünya sessiz kalırken, Türkiye bize sahip çıktı. Bu nedenle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyoruz. Onun için işlediğimiz mozaik portreyi ilk fırsatta kendisine hediye etmek istiyoruz. Ayrıca yaptığımız çalışmalar arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da portresi var."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber