Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 08 Mart 2015 - 11:43 Yorum: 0

Suriyeli kadınlar, acılarını halıya dokuyor

Elbeyli Konaklama Merkezi'nde kurulan halı dokuma atölyesinde Anadolu'ya özgü geleneksel yöntemlerle dokunan halılar, yurt içi ve yurt dışından ilgi görüyor

Suriyeli kadınlar, acılarını halıya dokuyor

KİLİS (AA) - İZZET MAZI - Kilis'teki Elbeyli Konaklama Merkezi'nde kurulan halı dokuma atölyesinde Türk öğretmelerin rehberliğinde Anadolu'ya özgü geleneksel yöntemlerle Suriyeli kadınların dokuduğu halılar, yurt içi ve yurt dışında ilgi görüyor

Yaklaşık 24 bin Suriyelinin barındığı kampta, sığınmacılar kendilerine sağlanan imkanlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Çocuklara eğitim olanaklarının sağladığı kampta yetişkinler için çeşitli mesleki kurslar düzenleniyor.

Kamp yönetimi tarafından oluşturulan kadın sosyal yaşam merkezlerinde yaklaşık bin 500 kadın, kişisel gelişim ve geleneksel el sanatları kurslarında eğitim görüyor.

Bu kapsamda kurulan halı dokuma atölyesinde savaş mağduru yetim kız çocukları ve dul kadınlardan oluşan 100 kişiye geleneksel halı motif ve dokuma yöntemleri öğretildi.

Kursiyerlerin atölyede Türk öğretmeler rehberliğinde Anadolu'ya özgü geleneksel yöntemlerle dokunan halılar, yurt içi ve yurt dışında ilgi görüyor. Metrekaresi bin liradan alıcı bulan el dokuma halılar, Japonya ve Çin başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.

- Eşini ve yakınlarını kaybetmiş kimsesiz kadınlar

Konteyner Kent Sorumlusu Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır ve konteyner kentlerde barınan Suriyelilerin üretime dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Sığınmacılara yönelik düzenlenen kişisel gelişim, el sanatları, mesleki beceri ve hobi kurslarından şimdiye kadar bin 500 kişinin faydalandığını ifade eden Yılmaz, ayrıca halı dokuma kursu düzenlediklerini belirtti.

Bu kursta, özellikle eşini ve yakınlarını kaybetmiş kimsesiz kadınları seçerek belirli bir süre eğitim verdiklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Eşi olmayan kadınların dışarıda çalışması beraberinde bazı zorlukları getirebiliyor. Konteyner kentte kurduğumuz bu tür merkezlerde gelir elde edecek imkana sahip olmaları onlar için bir güvence teşkil ediyor. Halı dokuyan bir kadın şu anda aylık yaklaşık 600 lira gelir elde edebiliyor. Suriyeli kadınların gerek hüzünlerini gerek sevinçlerini işlediği halılar, ihracatçı firma tarafından Japonya'ya kadar gönderiliyor."

- Aylık 20 halı üretiyorlar

Kurslar sorumlusu Tuba Ünsal, halıcılık kursunda kurulan 32 tezgahta aylık ortalama 20 halı üretildiğini belirtti. Ünsal, savaş nedeniyle yakınlarını kaybeden kadınlardan oluşan kursiyerlerin dokuduğu halılardan elde edilen gelirin yine kursiyerlere verildiğini ifade etti.

Ülkesindeki iç savaşta ailesindeki bütün erkek fertleri kaybettiğini belirten kursiyerlerden Fatma Neccar da 9 ay önce çocukları ve kız kardeşleriyle Türkiye'ye sığındıklarını söyledi. Yerleştirildiği kampta yaklaşık 6 aydan bu yana halı dokuduğunu ifade eden Neccar, "Burada hem halı dokumayı öğreniyor hem de para kazanıyorum. Türk hükümeti bize her türlü desteği veriyor ama insanın vatanı gibisi yok. Olur da savaş biter ülkeme dönersem bu mesleğe orada devam edeceğim" dedi.

Feride El Hüseyin ise Türkçe öğrenmek için geldiği merkezde daha sonra halı dokuma kursuna kayıt olduğunu ve bu sayede 4 çocuğunun geçimini sağladığını kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber