Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Dünya 19 Eylül 2014 - 09:04 Yorum: 0

Suriyeli muhaliflere yardım Senato’da onaylandı

Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenleme ABD Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da geçti.

Suriyeli muhaliflere yardım Senato’da onaylandı

 ABD Temsilciler Meclisi’nin arkasından Senato da Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenlemeyi onayladı.

ABD Başkanı Barack Obama’ya Suriye’deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri ekipman sağlamak için yetki veren düzenleme önceki gün Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda ele alınmıştı. Temsilciler Meclisi’nden geçen düzenleme Demokratların genelde olduğu Senato’da da 22’ye karşı 78 oyla kabul edildi. Böylece Kongre'deki onay süreci tamamlanan düzenleme, Başkan Obama'nın imzasının arkasından yasalaşacak.

Düzenleme, hükümetin bütçe yılının sona ereceği 30 Eylül'den sonra da fonlanmaya devam etmesini öngören daha geniş kapsamlı bir tüketim tasarısının içine değişiklik önergesi şekilde ilave edildi. Harcama tasarısının süresi 11 Aralık'ta doluyor. Yani bu durum, Obama'ya verilen yetkininin de süresinin 11 Aralık'ta dolacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla konunun, Kongre fasıla seçimlerinin yapılacağı kasım ayının ilk haftasından sonraki devirde Kongre'de yine gündeme gelmesine kati gözüyle bakılıyor. 

Önerge, IŞİD'e karşı askeri takat kullanması anlamında açık bir yetki içermezken, ABD'nin Suriye'ye muharip asker göndermesine de 'yeşil ışık' yakmıyor. Önergenin Suriyeli muhaliflere ekipman ve eğitim sağlamada Obama yönetimine sınırsız yetki verilmesinden tasa duyan Kongre üyelerinin bu endişelerini gidermeye yönelik birtakım sınırlamalar içerdiği de gözleniyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'a, Suriyeli muhaliflere yönelik herhangi bir eğitim faaliyetine başlamadan en az 15 gün evvela Kongre üyelerini bilgilendirmesi ve eğitime tabi tutulan bütün muhaliflerin de geçmişinin denetim edildiğini temin etmesi zorunluluğu getiren düzenlemede, Hagel ayrıca, programın gidişatıyla ilgili en geç 90 gün içerisinde Kongre'ye bilgi vermekle yükümlü kılınıyor.

Muhabir: Erkan Avca, Mehmet Toroğlu

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber