Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 23 Kasım 2014 - 11:28 Yorum: 0

Suriyeli öğretmenlerin vatan özlemi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler arasında bulunan öğretmenler, vatanlarına dönecekleri günün hayaliyle yaşıyor

Suriyeli öğretmenlerin vatan özlemi

MALATYA (AA) - TUBA KARAHAN - Bedenleri Türkiye'de olsa da gönülleri ülkelerinde olan Suriyeli öğretmenler, vatanlarına dönecekleri günün hayaliyle yaşıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler arasında bulunan öğretmenler, ülkelerindeki iç savaşın bir an önce sona ermesini temenni ediyor. Suriyeli öğretmenler, vatanlarına kavuşmanın hayalini kuruyor.

Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'ndeki okullarda 3 bine yakın öğrenciye eğitim veren 197 öğretmenden Hitam el-Kurdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıldır Türkiye'de olduğunu belirtti.

Ülkesinde 3 yıl görev yaptıktan sonra iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını anlatan el-Kurdi, bütün öğrencilerinin Beydağı Konaklama Tesisi'nde olmasına karşın ülkesinde görev yapmak istediğini söyledi.

Hayatının büyük bir kısmını eğitimle geçirdiğini belirten el-Kurdi, iç savaş nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldığı tarih öğretmenliğini Türkiye'de sürdürdüğü için mutlu olduğunu kaydetti. 

İç savaş döneminde okullarda eğitim verirken her an tehlike içinde olduklarını anlatan el-Kurdi, "Bir keresinde bir ders esnasındayken büyük bir patlama olmuştu. Bir yerdeyken patlama olursa başka bir yere çıkamıyorduk. Çok zor günlerdi" ifadelerini kullandı.

Suriye'deyken ders boyunca öğrencilerine konu anlatımı yaptığını ancak Türkiye'ye geldiklerinde dersin yarısında çocuklara nasihatler verdiğini dile getiren el-Kurdi, yaşadıkları zor süreci ve vatan hasretini şu sözlerle anlattı:

"Ülkemizde savaş devam ediyor ve çocuklarımız da bundan etkileniyor. O yüzden de zaman zaman derse ara verip çocuklarımıza, öğrencilerimize nasihatler vermeye çalışıyoruz. Bütün temennimiz savaşın sona ermesi. Benim birinci de sonuncu da temennim, savaşın bitmesi ve ülkemize dönmemiz. Türkiye'de gayet mutluyuz ama Suriye'de olup Türkiye'ye ziyaretçi olarak gelmek istiyoruz. Burada mutluyuz ama ülkemizi de çok özlüyoruz. Evimi, vatanımı her şeyi çok özlüyorum. Fransa'da da olsam Türkiye'de de olsam, nerede olursam olayım vatanımı, Suriye'yi özlüyorum. Savaş öncesindeki ülkemi özlüyorum."  

 

- "Suriye'de öğretmen olmak gerçekten çok zor"

Ülkesinde 2 yıl Türkiye'de de bir yıldır görev alan sınıf öğretmeni Abdusselam et-Türk de vatan özlemini "Hiçbir şey vatan gibi değil. Vatanımı çok özlüyorum" sözleriyle dile getirdi. 

Suriye'de çalıştığı okulda görev yapan pek çok arkadaşının ülkesinde kaldığını anlatan et-Türk, "Ben buraya geldim ama öğretmen arkadaşlarım hala oradalar. Onlarla görüştüğümde oradaki şartların çok zor olduğunu anlatıyorlar. Çoğu zaman ders anlatırken bir bomba patladığı zaman okulu terk etmek zorunda kalıyorlar. Her şey çok pahalı, fiyatlar çok yüksek. Durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor" diye konuştu.

Et-Türk, "Suriye'de şu an öğretmen olmak gerçekten çok zor" ifadesini kullandı.

 

- "Akrabalarımı, vatan toprağımı özlüyorum"

Ülkesinde eğitim fakültesini bitirdikten sonra Arapça öğretmenliğine başlayamadan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Zahir el-Halabi ise annesiyle iki kız kardeşinin Şanlıurfa'da, iki kız kardeşinin Gaziantep'in Nizip ilçesinde olduğunu belirterek, kendilerine kucak açtığı için Türkiye Cumhuriyetine teşekkür etti.

El-Halabi, 3 kız kardeşinin Suriye'de kaldığını, zaman zaman görüşebilse de kız kardeşleri için endişelendiğini söyledi. 

Köylerinin, Suriye'nin İdlib kentine bağlı olduğunu anlatan el-Halabi, "Akrabalarımı, vatan toprağımı özlüyorum. Ramazanda birbirimize gidip gelmelerimizi özlüyorum. Cenab-ı Allah'tan en büyük duam, bu savaş bir an önce dursun. İstediğimiz gibi yaşasak bile eğer bir insan kendi vatanında değilse çok zor. Tekrar oraya dönmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber