Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...23:01 Bakan Yerlikaya: "Beraberliğimize, kim yan bakıyorsa biz de onlara düz baka...
Sami Er
Güncel 26 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Suriyeli sığınmacılar için "Aile Okulu Projesi''

Kilis'teki Elbeyli Konaklama Merkezi'nde uygulamaya başlanan proje kapsamında Suriyeli ailelere eğitim veriliyor

Suriyeli sığınmacılar için 'Aile Okulu Projesi''

KİLİS (AA) - İZZET MAZI - Kilis'te yaklaşık 24 bin kişinin barındığı Elbeyli Konaklama Merkezi'nde uygulama başlanan "Aile Okulu Projesi'' kapsamında Suriyeli ailelere eğitim veriliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Aile İçi Eğitim Programı (AEP) çerçevesinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu​ (UNICEF) Türkiye Temsilciliği tarafından pilot bölge olarak seçilen Elbeyli'deki kampta hayata geçirilen proje ile Suriyeli ailelere eğitim verilmeye başlandı.

Proje çerçevesinde kampta barınan 18 üniversite mezunu Suriyeli, Adana'da "Eğitici Eğitimi" aldı. Ardından kamp yönetimi tarafından verilen özel kurslara katılan Suriyeli eğitmenler, sosyal yaşam merkezlerinde oluşturulan "Aile Okulları"nda göreve başladı.

Eğitmenler, hemşehrilerine aile eğitimiyle ilgili temel ihtiyaçlar dikkate alınarak geliştirilmiş 5 alan ve 26 modülde aile eğitim ve iletişimi, hukuk, iktisat, medya ve sağlık alanlarında yaşadıkları sorunlara karşı bilgilendirme, bilinçlendirme ve yönlendirme çalışmaları gerçekleştirerek, psikososyal hizmetler veriyor.

- Çalışma, ilk kez barınma merkezinde uygulanıyor

Kilis Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Türkiye'de başarılı sonuçlar elde edilen çalışmanın ilk kez barınma merkezinde uygulanacağını söyledi.

Ailelerin büyük çoğunluğunun savaş nedeniyle yaşadıkları psikolojik travmaların etkisinden hala kurtulamadıklarını belirten Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca ulusal düzeyde uygulanan AEP'nin sığınmacı kamplarında da uygulanmaya karar verilmesinin önemli yararları olacağını ifade etti.

Proje ile kamplarda barınan üniversite mezunu Suriyelilerin, sığınmacı ailelere çeşitli eğitimler vermelerinin amaçlandığını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Pilot kamp seçilen Elbeyli Konaklama Merkezi'nde barınan 18 Suriyeliyi, Adana'da Aile İçi Eğitim Programı'na dahil ettik. Gerekli eğitimi alan arkadaşlarımız, aynı zamanda kampımızda düzenlenen evlilik ve aile hayatı, aile yaşam becerileri, okul ve aile, sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma, çocuk ve ergen sağlığı, üreme sağlığı, sağlıklı annelik, ilk yardım, çocuk koruma ve metodoloji alanlarında çeşitli atölye faaliyetlerine katıldılar. Şu anda Adana'da eğitim alan üniversite mezunu 18 Suriyeli, öğrendiklerini, kampta barınan hemşehrileriyle paylaşıyor. Sığınmacıların yaşadıkları bazı uyum sıkıntıları verilen eğitimler sayesinde şimdiden çözülmeye başladı."

Suriyeli eğitmenlerin kendi dillerinde sığınmacılara ulaşarak, rehberlik ve danışmanlık hizmeti sağladığına işaret eden Yılmaz, bu sayede üniversite mezunu Suriyelilere de konteyner kentte istihdam sağlandığını vurguladı.

- Başarılı olursa diğer kamplarda da uygulanacak

Konteyner kentin psikososyal destek birim sorumlusu Hazal Ekinci, sağlıklı toplum için en küçük birim olan ailenin sağlıklı olması gerektiğini belirterek, uygulamanın başarılı olması durumunda diğer barınma merkezlerinde de uygulanacağını söyledi.

Eğitimcilerden Reşa Biksravi da öğrendiklerini en iyi şekilde aktarabilmek için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Aldıkları eğitimin hayırlı olması için dua ettiklerini dile getiren Nofe Ramadan ise kendilerine imkan sağlayan Türk hükümetine teşekkür etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber