Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 21 Aralık 2014 - 11:48 Yorum: 0

Suriyelilere yardımlar "tek elden" ulaştırılacak

Kilis'te kurulan Altın Hilal Hareketi Derneği, kamp dışında yaşayan Suriyeli ailelere yönelik yardımların tek elden dağıtılması amacıyla çalışma başlattı

Suriyelilere yardımlar 'tek elden' ulaştırılacak

KİLİS (AA) - İZZET MAZI - Kilis'te kurulan ve yönetiminde Suriyelilerin de yer aldığı Altın Hilal Hareketi Derneği, kamp dışında yaşayan Suriyeli sığınmacılara yönelik yardımların tek elden ulaştırılması amacıyla çalışması başlattı.

Suriye'de yaklaşık 4 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca kişi ülkelerini terk ederek, komşu ülkelere sığındı.

Olayların başladığı ilk günden itibaren Suriye halkını yalnız bırakmayan Türk hükümeti oluşturduğu kamplarda sığınmacılara her türlü desteği verirken, sivil toplum kuruluşları da "ensar-muhacir" anlayışından hareketle düzenledikleri kampanyalarla Suriye halkını bir an olsun yalnız bırakmadı.

Altın Hilal Hareketi Derneği de konteyner kent ve kiraladıkları evlerde barınan yaklaşık 90 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Kilis'te, sığınmacıları evlerinde ziyaret  ederek, sorunlarıyla yakından ilgileniyor.

Kentteki sığınmacı sayısı ve bunların sosyoekonomik durumlarını kayıt altına alan dernek görevlileri, misafirlerin her türlü ihtiyaç ve sıkıntılarını yönetime iletiyor.

Altın Hilal Hareketi Derneği Başkanı Serhan Diyarbakırlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "göçü berekete dönüştürme" sloganıyla yola çıktıklarını söyledi.

Diyarbakırlı, Suriyeli ve Kilislilerden oluşan 8 kişilik ekiple kurdukları derneğin kısa zamanda yaklaşık 500 gönüllüye ulaştığını ifade eden Diyarbakırlı, ilk iş olarak kente yerleşen ve kiraladıkları evlerde yaşam mücadelesi veren Suriyelilere dağıtılan yardımların tek elden yapılması için çalışma başlattıklarını belirtti.

Kilis'e yerleşen Suriyelilerin sayısının kent nüfusuna yaklaştığına işaret eden Diyarbakırlı, "Suriyeli misafirlerin Kilis halkıyla iletişimlerini, koordinasyonunu ve yardımların adil şekilde dağıtımını sağlamak için başlatılan çalışma kapsamında derneği kurmaya karar verdik. İlk etapta şehri 8 bölgeye ayırarak, 75 mahallede bir Suriyeli ve bir Kilisli olmak üzere gönüllü arkadaşlarımızı görevlendirdik. Tespit edilen ihtiyaç ve sorunları değerlendirmek üzere de aralarında yabancıların bulunduğu 8 komisyon oluşturduk" dedi.

Altın Hilal Hareketi sayesinde Kilis halkı ile Suriyeli misafirlerin sorunsuz ve daha çabuk kaynaştığını dile getiren Diyarbakırlı, şunları kaydetti:

"Bizden önce yardımlar plansız ve programsız yapılıyordu. Bazı haneler yapılan yardımlardan birden fazla yararlanırken, hiç yardım alamayan aileler oluyordu. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına başta valiliğimiz olmak üzere çeşitli kurumlar ile diyaloğa geçerek böyle bir oluşum başlattık. Artık Kilis'e ulaştırılan tüm yardımlar ilk önce derneğe geliyor. Daha sonra yardımları gönüllü ekiplerimizce tespit edilen ailelere eşit olarak dağıtıyoruz"

- "Dernek yönetiminin yarısı Suriyelilerden oluşuyor"

Diyarbakırlı, 8 kişilik yönetim kadrosunun yarısının Suriyelilerden oluştuğunu, böyle bir oluşumun da Türkiye'de başka örneğinin olmadığını ifade etti.

Derneğin Suriyeli yetkilisi Muhammet Asıf da dernek sayesinde gelen yardımların koordineli şekilde her haneye ulaştırıldığını söyledi.

Suriyeli Mine Neccar ise 9 çocuğuyla 11 aydır Türkiye'de olduğunu belirtti. Bugün kadar komşularının dışında kimseden yardım almadığını vurgulayan Neccar, bundan sonrası için umutlu olduğunu kaydetti.

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber