Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 11 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

Suriyelilerin Türkçe öğrenme seferberliği

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle sığındıkları Türkiye'de yeni hayatlar kurmaya çalışan Suriyeliler, Kayseri'de açılan kursta topluma adapte olmak için ailece Türkçe öğrenmeye çalışıyor

Suriyelilerin Türkçe öğrenme seferberliği

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle sığındıkları Türkiye'de yeni bir hayat kurmaya çalışan Suriyeliler, Kayseri'de açılan kursta topluma adapte olmak için ailece Türkçe öğrenmeye çalışıyor.

Genç Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Eğitim Merkezi'nde (KAYMEK), Suriyelilerden gelen yoğun talep üzerine Türkçe kursları açıldı.

 Kadın ve çocukların hafta içi dört gün katıldıkları Argıncık Mahallesi'ndeki kursa, Suriyeli erkekler de akşam iş çıkışında geliyor.

Kursun anaokulu sınıfında ise yetim ve öksüz Suriyeli çocuklar, öğretmenleri eşliğinde hem Türkçe öğreniyor hem de Türkiye'deki okullarda eğitim görmek için hazırlanıyor.

Genç KAYMEK Gençlik Merkezleri Müdürü Ali Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlere Büyükşehir Belediyesinin eğitim faaliyetleri kapsamında hizmet verdiklerini söyledi.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Kayseri'ye de çok sayıda Suriyelinin geldiğini anlatan Ulusoy, büyük çoğunluğu Argıncık Mahallesi'nde yaşayan ailelerin talebiyle bir ay önce Genç KAYMEK bünyesinde Türkçe kursları açtıklarını belirtti.

 

- Ailece Türkçe öğreniyorlar

Türkçe kurslarına yaklaşık 200 Suriyelinin katıldığını bildiren Ulusoy, şöyle devam etti:

"Suriyeli misafirlerimizin Türkiye'de yaşadıkları süre içinde topluma adapte olabilmeleri için bu çalışmayı başlattık. Kurs kısa süre önce başlamasına rağmen şu an 8 sese kadar öğrendiler.  Kursiyerlerimizden bazılarının ülkelerinde çok etkili, yetkili olduklarını, başarılı bir tahsil hayatı geçirdiklerini görüyoruz. Yaşanan acılardan dolayı maalesef burada farklı pozisyondalar. İlgi umduğumuzdan çok daha fazla. 3-6 yaş grubundaki sınıfta toplam 16 öğrenci var. İlkokul ve ortaokul düzeyinde de toplam 55 öğrencimiz bulunuyor. Annelerin tahsil durumuna göre ayırdığımız 3 sınıf var. İşten çıkışta da babalara Türkçe öğretiyoruz. Kurslarımızla Türkçe öğrenmeleri için tüm Suriyeli misafirlerimize ailece hizmet veriyoruz."

Öğretmen Mediha Meydani de sınıfında 15 yaşından 60 yaşına kadar öğrencisi bulunduğunu ve hepsinin çok gayretli olduklarını dile getirdi.

Hafta içi dört gün Türkçe öğrettiğini anlatan Meydani, "Bazen anlamları öğretmekte zorluk çekiyoruz ancak toplumla iç içe yaşadıkları için bazı kelimeleri çözmüşler, bu işimizi kolaylaştırıyor. Hızlı ilerliyoruz, kabiliyetleri çok yüksek" şeklinde konuştu. 

 

- 4 aylık bebeğiyle Türkçe öğreniyor

Türkiye doğumlu Melek adını verdiği 4 aylık bebeğiyle kursa gelen Şiraz Essuit, ders sırasında bebeğinin arabasında uyuduğunu söyledi.

Essuit, "Buradaki kardeşlerimle, komşularımla daha iyi anlaşmak istiyorum bunun yolu da Türkçe öğrenmekten geçiyor. Öğretmenlerimiz bizimle çok ilgileniyor. Burada öğretilenler sayesinde artık çok fazla zorluk yaşamıyoruz. Çarşıda, pazarda Türkçe öğrenmenin kolaylığını yaşıyoruz" diye konuştu.

6 aydır Türkiye'de olduğunu belirten ve 3 yaşındaki oğluyla kursa kursa gelen İptisam Madarati de Türkçe öğrenmeye başladığından bu yana mahallesindekilerle daha iyi iletişim kurduğunu belirtti.

Madarati, "Burada öğrendiğimiz bilgilerle evde pratik yapıyoruz. Ayrıca Türkçe'yi çocuklarım için de öğreniyorum, onlara da öğretmeye çalışıyorum" dedi.

60 yaşındaki Rabia Samet ise Türkçe kursu açıldığına çok sevindiğini ifade ederek, "Elhamdülillah kolay öğreniyorum. 9 aydır buradayım. Halep'ten geliyorum. Suriyelilerin bulunduğu her yerde böyle kurslar açılmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kursun ilkokul öğrencileri için açılan bölümüne devam eden Ahmet Halaf da (13) Türkçesini geliştirerek, gelecek yıl ilkokula devam etmek istediğini söyledi.

Halaf, "Bir an önce okula gitmek istiyorum. Öğretmenlerimiz burada bize çok zevkli bir şekilde Türkçe öğretiyor" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber