Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 21 Aralık 2014 - 17:28 Yorum: 0

Suşehri'nde ceviz yetiştiriciliği paneli

SİVAS (AA) - Sivas'ın Suşehri ilçesinde, ceviz yetiştiriciliği konulu panel düzenlendi.Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı...

Suşehri'nde ceviz yetiştiriciliği paneli

SİVAS (AA) - Sivas'ın Suşehri ilçesinde, ceviz yetiştiriciliği konulu panel düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şen, Halk Eğitimi Merkezi Salonunda düzenlenen panelde, Türkiye'nin ceviz yetiştiriciliğinde dünya dördüncüsü olduğunu belirtti.

Şen, "Ceviz bizim milletimizin bitkisidir. Milletimiz cevizi Orta Asya'dan getirdi. Zamanla ülkemizin tamamına yayılmıştır. 1970'li yıllarda ceviz yetiştiriciliğinde dünya birincisiyken, şimdi dördüncü sıradayız. Biz cevizin tohumunu yiyoruz. Tohum insan sağlığı için çok önemlidir. En büyük omega 3 yağ zenginidir. Ceviz bizde çok eski olmasına rağmen çok gelişmemiştir" dedi.

Ceviz yetiştiriciliğinde iklimin önemine değinen Şen, şunları söyledi:

"Dünyada iklim çeşidi çok olan tek ülke Türkiye'dir. Onun için dikilecek fidanın iklime uygun olması için çok iyi araştırılarak doğru fidanın dikilmesi gerekmektedir. Cevizin 300-400 yıllık ekonomik ömrü vardır ve mutlaka suya ihtiyaç duyar. Ceviz dikim mevsimi sonbahardır. Her fidanın olduğu gibi gövdesinin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Dikim sırasında kök temizliği yapılmalıdır" 

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ise cevizin budanması ve aşılaması hakkında bilgi verdi.

Kelkit Vadisi'ndeki binlerce ceviz ağacının kuşlar ve sincaplar vasıtasıyla kendiliğinden yetiştiğine dikkati çeken Karadeniz, "Bunların çoğunun verimi düşüktür ya da hiç verim alınamamaktadır. Bunların kesinlikle budanarak aşılanması gerekmektedir. Aşı yapılacak ağaçlarda 15 santim yüksekliğindeki dallar doğru bir şekilde kesilerek aşı yapılmalıdır. Aşı çeliği alınacak ağacın 2-3 yaşlarında olması gerekir. Aşı çeliği ocak-şubat aylarında kesilerek ortalama 4 derecede nemli ortamda muhafaza edilerek nisan aylarında yapılması gerekir" diye konuştu.

Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi de bölgede ceviz üreticisi sayısının son yıllarda artış gösterdiğini, bu konuda bilinçli çalışma yapan üretici sayısının ise çok az olduğunu söyledi.

Panele, Gölova Kaymakamı Erkan İsa Erat, Suşehri Garnizon Komutanı Binbaşı Hüseyin Aydın, Belediye Başkan Vekili Nazif Karkın, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber