Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 08 Mayıs 2015 - 11:09 Yorum: 0

Talasemi Hastalığı, önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, " Akdeniz Anemisi olarak da bilinen Talasemi Hastalığı, önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir" dedi.

Talasemi Hastalığı, önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir

MALATYA GÜNCEL - Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, " Akdeniz Anemisi olarak da bilinen Talasemi Hastalığı, önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir" dedi.

Şenet Talasemi günü ve haftası ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir gelecek ancak sağlıklı bireylerle mümkündür. Toplumu oluşturan bireylerin nitelikli olabilmesi ve üretken yaşayabilmesi her şeyden önce bireylerin sağlıklı olmalarına bağlıdır. Son on yıldan bu yana tüm ülkelerde ve ülkemizde de her yıl  “8 Mayıs Dünya Talasemi Günü", sonraki hafta ise "Talasemi Haftası"  olarak kutlanmaktadır. Söz konusu günlerde, Talasemi Hastalığına her açıdan dikkat çekilmekte, toplumda bu konuda duyarlılık ve bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır" dedi.

Akdeniz Anemisi olarak da bilinen Talasemi Hastalığı, önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir. Talasemi taşıyıcıları sağlıklı bireyler olup, taşıyıcı kişilerin çocuklarının hasta olma olasılığı vardır. Bu nedenle hasta çocuk doğumlarının önlenebilirliği açısından “Talasemi Hastalığının tedavisinin pahalı ve zor olduğu ancak Talaseminin önlenebilir bir hastalık olduğu” unutulmamalıdır.

 Talasemi Nedir?

     Kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemoglobin yapımında, ge­netik bir bozukluk vardır. Hastalık, bü­tün dünyada görülmekle birlikte, özel­likle Akdeniz kıyılarında yaşayanlarda rastlanmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 1.300.000 talasemi taşıyıcısı ve 4000 civarında da hasta vardır. Türkiye’de talasemi taşıyıcı sıklığı yaklaşık %2 civarındadır.

Talasemi Hastalık Tipleri:

1-   Talasemi Major (Hasta Tip): Akdeniz anemisi olarak da bilinir. 3–4 aylıkken başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, solgunluk iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer-dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme iskelet sisteminde değişiklik, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar. Bu hastalar hayatları boyunca düzenli tedavi görmek zorundadırlar. Uygulanan tedaviler zor ve pahalıdır.

2- Talasemi İntermedia (Hafif Hastalık Tipi): Genellikle bir yaşından sonra tanı konulur. Taşıyıcılar gibi tamamen sağlıklı olmayan, kan gereksinimleri daha az olan hastalığın hafif tipidir.
3- Talasemi Minör (Taşıyıcı Tip): Bu bireyler tamamen sağlıklıdırlar. Eğer her iki ebeveyn Talasemi taşıyıcı ise her gebelikte %25 olasılıkla normal, %50 olasılıkla Talasemi taşıyıcısı, %25 olasılıkla Talasemi majör çocuk doğabilir. Eğer ebeveynlerden biri Talasemi taşıyıcısı ise doğacak her çocuk %50 ihtimalle taşıyıcı olabilir. Bu nedenle anne ve babaların çocuk sahibi olmadan önce Talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını bilmeleri önemlidir.

      Hamile kalmadan önce çiftlerimizin bir sağlık kuruluşuna özellikle (talasemi merkezleri) başvurarak tıbbi danışmanlık hizmeti alabilirler. Günümüzde hamilelik döneminde de amniyo sentez yöntemiyle doğacak çocuğun talasemi hastası olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

ETİKETLER: Talasemi Haftası
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber