Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 17 Mart 2015 - 18:43 Yorum: 0

TANAP temel atma töreni

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev:

TANAP temel atma töreni

KARS (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Avrasya bölgesinde çok ciddi ve yeni müttefiklik formatı yaratılıyor. Bunun hem siyasi hem de ekonomik etkisi çok büyük olacaktır. Güney Gaz Koridoru sadece boru hattı değil ciddi siyasi bir teşebbüstür" dedi. 

Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Selim ilçesindeki temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın en büyük petrol yatağı Azeri-Çırak-Güneşli (AÇG) havzasının işletilmesini ve petrolün dünya pazarlarına çıkartılmasını öngören anlaşmanın 20 Eylül 1994'te imzalandığını ve "asrın anlaşması"nın bugüne gelen yolu açtığını belirtti. 

Petrol çıkarma çalışmalarının ardından ihraç yollarının düşünülmeye başlandığını, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın (BTC) açılmasıyla bu aşamada somut bir adım atıldığını kaydeden Aliyev, bugün BTC olmadan bölgenin enerji güvenliğinin düşünülemeyeceğini söyledi. 

"Biz geleceğimizi tarih esasında kuruyoruz. Türkiye ve Azerbaycan geleceğini müşterek tarih üzerinde kuruyor" diyen Aliyev, son 20 yılda eşsiz tarihi gelişmeler yaşandığını dile getirdi. 

TANAP'ın tarihinin çok eskiye dayanmadığını ama Güney Gaz Koridoru'nun bölümlerinden biri olarak büyük önem taşıdığını kaydeden Aliyev, koridorun ekonomik büyüklüğünün 45 milyar dolar olacağını bildirdi. Enerji koridorlarının Avrasya için yeni bir işbirliği ortamı da yarattığını söyleyen Aliyev, "Avrasya bölgesinde çok ciddi ve yeni müttefiklik formatı yaratılıyor. Bunun hem siyasi hem de ekonomik etkisi çok büyük olacaktır. Bu ülkelerin tarihi, medeniyeti farklıdır ancak bizi birleştiren iyi niyetimizdir. Güney Gaz Koridoru sadece boru hattı değil ciddi siyasi bir teşebbüstür, iktisadi menfaat getiren bir alandır" diye konuştu. 

Aliyev, Azerbaycan'ın Türkiye ve Gürcistan ile başladığı tüm projelerin büyük başarıyla sonuçlandığını vurgulayarak, "İnanıyorum ki Güney Gaz Koridoru ve onun önemli bir parçası olan TANAP da uğurla neticelenecek" dedi.

-"Koridorun güvenliği için üzerimize düşeni yapacağız"-

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de törendeki konuşmasına, ülkeler arasındaki işbirliği ve dostluk sayesinde TANAP'ın başarıyla tamamlanacağına inandığını belirterek başladı.

Gürcistan'ın projenin geçiş ülkesi olarak önemli bir sorumluluk üstlendiğine işaret eden Margvelaşvili, "Koridorun güvenliğini teminen üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağımızı belirtiyoruz" diye konuştu.

Margvelaşvili, ülkesinin Avrupa ve Asya arasında yüzyıllardır önemli bir kapı ve geçiş noktası olduğuna dikkati çekerek, "Bugün ülkelerimizin ve uluslarımızın geleceği açısından önemli bir adım atıyoruz. Bu sadece bize değil komşularımıza da fayda sağlayacak bir süreçtir" ifadesini kullandı.

Enerji güvenliğinin bölgenin istikrarı açısından taşıdığı öneme de değinen Margvelaşvili, "Kimi güçler, enerji konusunu başka ülkelere karşı kullanma cihetine gidebiliyor. Bu anlamda Avrupa ve Asya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli. Proje bu anlamda çok önemli bir koridor oluşturuyor, önemli bir güzergah ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Margvelaşvili, Gürcistan'ın çok büyük bir ülke olmadığını, ekonomisinin de büyük oranda bölgesel projelere bağlı olduğunu vurgulayarak, bu tür projelere katılımın kendileri için stratejik bir karar olduğunu aktardı.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ticaret ortaklığının geliştirilmesi gerektiğini de söyleyen Margvelaşvili, ulaşım ve taşımacılıkta daha iyi bir altyapı sistemi kurarak köklerin derinleşmesinin önemli olduğunu kaydetti. Margvelaşvili, işbirliğinin artmasıyla ülkelerin enerji potansiyellerinin sonuna kadar kullanılabileceğine, hedeflenen enerji güvenliği ve çeşitliliğine ulaşılabileceğine vurgu yaptı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber