Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...
Sami Er
Ekonomi 12 Haziran 2018 - 15:03 Yorum: 0

“TANAP Türkiye’ye önemli sorumluluklar yüklüyor”

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

“TANAP Türkiye’ye önemli sorumluluklar yüklüyor”

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TANAP'ın Türkiye'nin avantajlı jeostratejik konumunun değerlendirildiği önemli projelerden biri olduğunu belirtti.

Cumhuriyet tarihinin en önemli enerji projelerinden biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nda (TANAP) ilk gaz bugün Türkiye'ye geliyor. Yaklaşık 8 milyar dolara mal olan ve "enerjinin İpek Yolu" tanımlaması yapılan projeyi değerlendiren uzmanlara göre Türkiye'nin dünya enerji piyasasındaki elini daha güçlendirecek proje diğer yandan Türkiye'ye çok önemli sorumluluklar da yüklüyor. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TANAP'ın Türkiye'nin avantajlı jeostratejik konumunun değerlendirildiği önemli projelerden biri olduğunu belirtti.

"TANAP, AB'nin Hazar gazına Türkiye üzerinden erişimidir"

TANAP'ı sadece Türkiye ya da Azerbaycan üzerinden değerlendirmenin son derece dar ve gerçekten uzak bir yaklaşım olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu proje, aynı zamanda Türkiye'nin Hazar gazına erişimidir. Hatta daha da ötesi, Türkiye üzerinden de Avrupa Birliği'nin Hazar gazına erişimidir. TANAP, gerek ülkemiz için gerekse de AB ülkeleri için doğalgaz arzında kaynak çeşitliliğine, arz güvenliğine ve rekabetçi piyasa oluşumuna katkı sağlayacak. Bu proje Türkiye'nin doğalgaz arzında Azerbaycan'ı ikinci sıraya yükselterek dengeleri yeniden şekillendirecek."

"Enerji yönetiminde yeni bir dönem başlıyor"

Kumbaroğlu, bu projenin tamamlanmasının enerji yönetimine yeni görev ve sorumluluklar yüklediğine işaret ederek, "TANAP aynı zamanda yeni projelere de davet çıkartıyor. Bundan sonra Türkiye'nin doğalgazda uluslararası bir HUB, yani serbest piyasa koşullarında fiyatların oluşacağı bir dağıtım merkezi olma vizyonunu destekleyecek yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

"2023 hedeflerine enerji kartıyla ulaşmak mümkün"

Türkiye'nin 2023 yılına dair stratejik hedefleri olduğunu hatırlatan Kumbaroğlu, şunları söyledi: "Bir taraftan inşası devam eden Türk Akım projesinin tamamlanması, diğer taraftan İsrail ve Kuzey Irak gazlarını Avrupa'ya taşıyacak yeni projeler Sadece bunlar da değil, özellikle doğalgazda depolama ve sıvılaştırma tesislerinin yapılması ve serbest piyasa modelinin oturtulması gerekiyor. Aynı zamanda uluslararası ilişkiler, ulusal çıkarlar ve enerji ekonomisi önceliğinde etkin enerji diplomasisi ile şekillendirilmeli."

TANAP

Bugün Eskişehir'de hizmete açılacak TANAP, ilk etapta 15 bin kişiye istihdam sağlayacak. Proje kapsamında ilk etapta 16 milyar metreküp gaz taşınacak. Bunun 6 milyar metreküpünü Türkiye tüketecek, kalan miktar Avrupa'ya gönderilecek.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber