Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 17 Nisan 2014 - 12:13 Yorum: 0

Tarihi cami, 60 yılın ardından yeniden ibadete açılacak

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde çivi kullanılmadan ahşap geçirme yöntemiyle 130 yıl önce yapılan tarihi ahşap cami, restorasyonunun tamamlanmasıyla 60 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılacak

Tarihi cami, 60 yılın ardından yeniden ibadete açılacak

SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde çivi kullanılmadan ahşap geçirme yöntemiyle 130 yıl önce yapılan tarihi ahşap cami, restorasyonunun tamamlanmasıyla 60 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılacak.

İlçenin Yukarı Engiz Mahallesi'nde bulunan ahşap cami, çevre düzenlemesi yapılmasının ardından, restorasyonunun da tamamlanmasıyla hizmet vermeye hazırlanıyor.

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin yaklaşık 130 yıldır Yukarı Engiz Mahallesi'nde bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Caminin 130 yıl önce Yörükler beldesinden 19 Mayıs ilçesine bütünlüğü bozulmadan araçlarla taşındığını anlatan Topaloğlu, "İlçemizde 130 yaşında biri olmadığı için birinci ağızdan dinleyemiyoruz. Kuşaktan kuşağa gelen söylemlerle ancak bunu doğrulayabiliyoruz ama bildiğimiz bir şey var, kültür varlıklarına kayıtlı. Samsun'daki korunması gereken varlıklardan biri" dedi.

Caminin çivi kullanılmadan, tahtaların birbirine geçirilmesi yöntemiyle yapıldığını belirten Topaloğlu, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 60 senedir ibadet yapılmıyordu. 2013 yılında bir proje hazırlayarak belediyemizce Kültür Varlıkları'na sunduk ve valiliğimizin de desteğiyle sosyal donatılarını, peyzajını yaptık. Şimdi de 2014 yılı için caminin çatısı, dış ve iç kısmıyla alakalı olarak mimarisini bozmadan bir restorasyon projesi hazırlıyoruz. İnşallah kısa bir süre sonra, en azından ilk cuma namazlarıyla başlayarak, daha sonra da vakit namazları için açmayı düşünüyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. Gerçekten tarihi ve kültürel anlamda 19 Mayıs ilçesinin değerlerinden biri. İnanıyorum ki bir yıl içinde ibadete açacağız."

- Gerçek yaşı bilinmiyor

Caminin eskiyen bölümlerinin yeniden düzenleneceğini, çatısının mevcut tarzda yapılacağını vurgulayan Topaloğlu, "Bütün alanı 5 dönüm. 130 yıl tahmini söylüyorlar. Burada 130 yıldır var ancak gerçek yaşı bilinmiyor. Bir yıl içinde ibadete açılacak. İçerisi yaklaşık 100 kişilik" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber