Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 29 Nisan 2015 - 18:29 Yorum: 0

Tarihi Kale Surları'nın 3'üncü etap temel atma töreni gerçekleştirildi

Battalgazi ilçesinde bulunan Tarihi Kale Surları'nın 3'üncü etap temel atma töreni gerçekleştirildi. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi ilçesinde tarihi eserlerin bir bir ayağa kaldırıldığını söyledi

Tarihi Kale Surları'nın 3'üncü etap temel atma töreni gerçekleştirildi

Battalgazi Belediyesi tarafından hazırlanan ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen "Battalgazi Tarihi Canlanıyor, Bölgesi Kalkınıyor" projesi kapsamında gerçekleştirilen Battalgazi Kale Surları'nın 3'üncü etap temel atma törenine, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ertan Mumcu, Ercan Turan, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop, İl Müftüsü Ümit Çimen, bazı ilçe belediye başkanları, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bazı milletvekili adayları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Temel atma töreni ilk olarak Battalgazi Belediyesi Mehteran Takımı gösterisi ile başladı. Mehteran Takımı gösterisinin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Burada konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi ilçesinin istikbale koştuğunu belirterek, " Battalgazi'de tekrar tarih ayağa kalkıyor. Battalgazi mazisine layık istikbale hazırlanıyor. Biraz evvel sunucu arkadaşımızın o okuduğu 'Bu bekleyiş ne zamana kadar devam edecek' sözü, biz 1990 yılında Battalgazi ile ilgili hazırlamış olduğumuz Battalgazili 1495 sayılı  tebliğler dergisi  esas alarak hazırlamış olduğumuz ilçemizi tanıyalım ünitesi çerçevesinde hazırlanmış bir bölümdü. O bölümü de 1965 yıllarında yazılmış bir dergiden alıp oraya aktardık. Battalgazi surları ihtiyarlamış, insana benzeyen bir yapı içerisinde. Buradaki ecdat yapılarımız ve eserlerimiz kendi haline terkedilmiş, masum, sessiz ve kimsesiz şeklindeydi. Sayın bakanımız bizi ziyaretlerinde, Hüsnü Doğan beyefendiyle birlikte, şöyle bir ifade kullandılar. 'Siz  Battalgazi'nin Şehrül-Eminisiniz. Allah size bunları nasip etti. Bizim dönemimizde bu şekilde bir Şehrül-Emin olsaydı, biz bunları o dönemde de ayağa kaldırabilirdik' dediler. Şunu da ifade edeyim, hükümetimizin  özellikle  kültürel mirasın korunması noktasında ki politikaları ve tarihi mirasın ayağa kaldırılmasındaki genel bütçedeki destekler de büyük ölçüdedir. Özellikle Vakıflar Genel Müdürümüzün ve o dönmedeki milletvekillerimizin, gelerek buradaki sessiz ve ıssız kalmış tarihi eserlerimize sahip çıkma noktasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. 2004'de başladığımız bu serüvende, bugün Battalgazi'de kümbetler, namazgahlar, camiler, medreseler ve surlar, kervansaraylar ayağa kalktı. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada ben bir enaniyet içerisinde değilim. Bu döneme nasip olması da bu dönem açısından, hükümetimiz açısından, milletvekillerimiz açısından, bakanlarımız açısından, Vakıflar  Genel Müdürümüz ve Kültür Bakanlığımız açısından önemli bir anekdot olduğunu düşünüyorum" dedi.

manseet-004.jpg

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop ise, kabul edilen proje hakkında bilgiler vererek, " Ajansımızın 2014 yılı 'Güçlü ekonomi, güçlü altyapı' mali destek programı kapsamında desteklenen yaklaşık 20 kadar projeden biri olan bu proje kapsamında surların belli bir bölümünün restorasyonu, namazgah, kanlı kümbet gibi çeşitli yapıların çevre düzenlemesi ve peyzajı söz konusu olacaktır. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren ajansımızda, Malatya'da turizm altyapı olarak desteklediği çeşitli projeler mevcuttur" diyerek, surların Battalgazi için önemli olduğunu söyledi.

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin'de konuşmasında, Battalgazi ilçesindeki tarihi eserlerin önemine dikkat çekerek, " Özellikle Battalgazi denilince gerçekten buram buram tarih kokan bir beldenin varlığından mutlaka bahsetmeden geçmek mümkün değildir. Battalgazi destansı bir kentin kahraman evlatlarının tarihin derinliklerinde yapmış oldukları kahramanlıklarla hep anarız. 2002 tarihinden sonra, özellikle batı kent konumunda olan Battalgazi tarihi eserlerin, insanlarımızın hizmetine sunulması için Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün  kanalıyla yapmış oldukları bu destekten dolayı emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum" diyerek, tarihi eserlerin Malatya için önemine dikkat çekti.

Son olarak konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı'da, " Bugün burada çok önemli bir hizmetin, temelini atmak üzere buradayız. Hepinizin bildiği gibi Malatya'mız kültür varlıkları olarak zengin bir il değil. Turizmden hakkettiğimiz seviyede bir payımız söz konusu değildir. İller sanayisiyle, tarımıyla belirli noktalara gelir. Bunun yanında da  kültür ve turizm ile canlandırmak ve katkıda bulunmak gerekir. Bu anlamda Malatya'mızda olan eserlerin meydana çıkartılması ve restore edilmesi konusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ve yerel yönetimlerimiz ellerinden geldiği kadar hizmet etmeye çalışmaktadır. Bizlerde elimizde geldiği kadar kamu kurum ve kuruluşu olarak, kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz ve olmaya da devam edeceğiz" diyerek, Başkan Gürkan'a çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından Battalgazi Tarihi Kale Surları'nın temeli, törene katılan protokol üyeleri tarafından atıldı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber