Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 25 Ekim 2014 - 13:58 Yorum: 0

Tarihi Kentler Birliği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı

İçişleri Bakanı Ala: "Bize ait olmayan bir şeyi, bütün insanlığa ait olan tarihi değerleri bütün birikimimizi ortaya koyarak korumak zorundayız"

Tarihi Kentler Birliği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı

ERZURUM (AA) - İçişler Bakanı Efkan Ala, "Öyle şehirler vardır ki, kendisinden bahsetmeden o coğrafyadan bahsedemezsiniz. O coğrafyanın tarihini anlatamazsınız. Öyle şehirler vardır ki, caddelerinde, sokaklarında dolaşırken, tarihi eserler, o köşe taşları, o nakışlar, o işlemeler sizlerle konuşur. Biz tarihin ve onun eserlerinin dilinden anlayan onu inşa eden bir milletin evlatlarıyız" dedi.

Bakan Ala, çeşitli ziyaret ve toplantılara katılmak üzere geldiği Erzurum'da, havalimanında Vali Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık ve Adnan Yılmaz, Jandarma Alay Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, kurum amirleri ve partililer tarafından karşılandı.

Daha sonra Palandöken Dağı'nda bir otelde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı'na katılan Ala, burada yaptığı konuşmada, tarihi eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının, emanet edilen eserlerin korunmasının insanlığın en önemli vazifesi olduğunu söyledi.

Bazı şehirlerin isminden bahsetmeden o şehrin coğrafyasından söz etmenin mümkün olmadığını belirten Ala, şunları kaydetti:

"Öyle şehirler vardır ki, kendisinden bahsetmeden o coğrafyadan bahsedemezsiniz. O coğrafyanın tarihini anlatamazsınız. Öyle şehirler vardır ki, caddelerinde, sokaklarında dolaşırken, tarihi eserler, o köşe taşları, o nakışlar, o işlemeler sizlerle konuşur. Sizlere tarihten anekdotlar anlatır. Eğer dilinden anlıyorsanız. Biz tarihin ve onun eserlerinin dilinden anlayan onu inşa eden bir milletin evlatlarıyız. Türkiye, doğudan batıya, kuzeyden güneye tarihinin yeniden farkına varmıştır, gurur duymuştur. Yıllarca okullarımızda bile görmemezlikten gelinen, zaman zaman itelenen, gizlenen, zaman zaman kötülenen tarihinin ihtişamıyla karşılaşmıştır. Bu bakımdan bu harekete yani Tarihi Kentler Birliği'ne katkıda bulunan herkese teşekkür ederim."

Ala, bir kentin sonradan inşa edilebileceğine fakat tarihi taşların asla yerine konulamayacağını dile getirdi.

Tarihi taşların yerinden oynamasının birçok şeyi değiştireceğine vurgu yapan Ala, "Bir kenti sonradan inşa edebilirsiniz. Bu ayrımı izninizle yapmak isterim cadde, sokak, bina inşa edebilirsiniz ama bir şehri inşa etmek mümkün değildir. 2 bin yıllık şehir inşaat etmek için 2 bin yıl gerekir. 500 yıllık bir çınar, topraktan ne almışsa havadan, sudan ne almışsa onların hepsini birden verelim de olsun diyemezsiniz. Bize ait olmayan bir şeyi, bütün insanlığa ait olan tarihi değerleri bütün birikimimizi ortaya koyarak korumak zorundayız" şeklinde konuştu.

Ala, okullarda tarih derslerinin sadece savaşlardan ibaretmiş gibi anlatıldığını ve bu nedenle tarihi eserlerin medeniyetlerin arka planda tutulmasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi.

Tarihi Kentler Birliği sayesinde tarihi eserlerin kurtarılmasına yönelik ümidinin arttığını ifade eden Ala, şöyle devam etti:

"Tarih çok savaşlar gördü ve bize anlatıldığı şekilde tarih savaşlardan ibaretmiş gibi anlatıldı. Keşke okullarımızda, medeniyetimizin insanlığa hediye ettiği paha biçilemez değerler anlatılsaydı. Geç kaldık ve geç kalındı ama artık geç kalmayalım. Anlatalım, öğretelim ve öğrenelim. Son yıllarda bütün kamu bürokrasinini, yöneticileriyle gönüllüleriyle milletvekillerimizle hocalarımızla belediye başkanlarımızla büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki, bir savaş daha başlatılmış. O da tarihi kurtarma savaşı. Bu nedenle ümitliyim, hüznümden çok, ümidim var. Allah'a şükür bütün eserlerimiz tarumar olmadan bunun farkına vardık. Maazallah birçok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kalabilirdik ve bunun da asla telafisi olmazdı."

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarih Kentler Birliği (TKB) Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtıma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Metin Sözen de toplantının açılışında birer konuşma yaptı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber