Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 21 Ağustos 2014 - 11:43 Yorum: 0

Tarihi kervansarayda sanat öğreniyorlar

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan ve 1637'lere tarihlenen Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda açılan 14 kursa katılan kursiyerler, aralarında ebru, hat, minyatür, tezhip, saz, piyano, seramik ve ahşap boyamanın da olduğu sanat dallarını öğreniyo

Tarihi kervansarayda sanat öğreniyorlar

MALATYA (AA) - RAMAZAN KAYA - NAİM BOŞKUT - Battalgazi ilçesinde bulunan ve 1637'lere tarihlenen Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda açılan 14 kursa katılan kursiyerler, aralarında ebru, hat, minyatür, tezhip, saz, piyano, seramik ve ahşap boyamanın da olduğu sanat dallarını öğreniyor.

İlçede bulunan ve 1637 yılında 4. Murat Han'ın silahtarı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan kervansaray, 2009 yılında yapılan restorasyonun ardından Kaymakamlık ve İlçe Belediyesi tarafından, kültür ve sanat merkezi haline getirildi.

Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mercan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmalarının ardından kültür ve sanat merkezi haline gelen kervansarayda, açılan kurslarda 14 sanat dalının icra edildiğini söyledi.

Aralarında ebru, hat, minyatür, tezhip, saz ve piyanonun da yer aldığı kursların ücretsiz olduğunu vurgulayan Sarı, yaklaşık 250 kursiyere, Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen usta öğreticiler tarafından eğitim verildiğini anlattı.

Tarihi kervansarayda tarihle sanatı buluşturduklarını belirten Sarı, "Sanatsal faaliyetlerden bahsedecek olursak ebru, hat, tezhip, minyatür, müzik, saz, piyano... Bu alanda çocuklarımız eğitim alıyor. Bizi en çok sevindiren yönü, çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan uzaklaşıp böyle güzel bir mekanda sanatla buluşmaları ve sanatı icra etmeleri" diye konuştu.

Buranın aynı zamanda üniversiteye hazırlanan öğrenciler için bir hazırlık kampı olduğuna da değinen Sarı, amaçlarının, hiçbir yaş sınırlaması getirmeden tüm insanlara hizmet götürmek olduğunun altını çizdi.

Sarı, daha önce Risk Altındaki Çocukları Kültür ve Sanatla Geliştirme Derneği (RİSKADER) ile ortak bir proje yürüttüklerini anımsatarak, "Amacımız, sokak çocuklarını da burada eğitebilmek ve topluma kazandırabilmek. Gerçekten, bu konuda da başarılı olduk. Çocuklar, burada seramik hamuruyla, resimle, boyayla, ebru sanatıyla tanıştılar. Unutulmaya yüz tutmuş sanat eserlerini gördüler" şeklinde konuştu.

 

- Kursiyerlerin, üniversite başarısı

Kervansarayda resim ve hüsn-ü hat eğitimi veren Metin Yaylagül de kursiyerlerinin genelde üniversiteye hazırlanan öğrenciler olduğunu ve bugüne kadar yüzlercesinin çeşitli üniversitelere yerleşme başarısı gösterdiğini aktardı. 

Bu başarıdan dolayı kendisinin de çok mutlu olduğunu belirten Yaylagül, "Burada en azından bir meslek sahibi edinmek ve o öğrencilerimizi bir üniversitede görmek, başka bir şey istemiyoruz. Bizim için en büyük mutluluk, en büyük haz budur" ifadesini kulandı.

Hüsn-ü hat kursiyerlerinden Fatih Ünsal ise kursa 5 ay önce başladığını kaydetti. 

Girdiği sınavlarda Atatürk Üniversitesi ve ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi resim öğretmenliği bölümünü kazandığını bildiren Ünsal, "Bu kursun bana faydası, resim öğretmenliğini kazanmam oldu ve bu da beni mutlu etti. Çünkü ilk senemde, ilk hedefime ulaştım" diye konuştu. 

Ebru kursuna katılan kursiyerlerden Ercan Angay da Bitlis'te resim öğretmeni olduğunu belirtti. 

Öğretmen olmadan önce kervansarayda eğitmenlik yaptığını anlatan Angay, "Ebru sanatı zaten resim dersiyle alakalı olduğu için okulda böyle bir konumuz da var. Burada yazın öğrenip, öğrencilere anlatmak için kursa geldim" dedi. 

Seramik ve ahşap boyama kursu eğitmeni Türkan Kaplan da duvarların tarih koktuğu bu mekanda eğitim vermekten çok mutlu olduğunu kaydederek, "Buradaki amaç, öğrencileri buraya taşıyıp okulun stresten uzaklaştırıp sosyalleşmeyi sağlamak ve aynı zamanda yeteneklerini ortaya çıkarmaktır" şeklinde konuştu. 

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber