Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 01 Eylül 2014 - 14:18 Yorum: 0

Tarihi Silifke Kalesi gün yüzüne çıkıyor

SÜ tarafından 2011 yılında başlayan Silifke Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında, 11 bin 365 metrekarelik alanın 5 bin 365 metrekaresinin açıldığı belirtildi

Tarihi Silifke Kalesi gün yüzüne çıkıyor

KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) tarafından 2011 yılından bu yana sürdürülen Silifke Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında, 11 bin 365 metrekarelik alanın 5 bin 365 metrekaresinin açıldığı bildirildi.

SÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran, kazı çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Silifke Kalesi'ni yüzyıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkarmak için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ile kazı çalışmalarını 2011 yılından bu yana sürdürdüklerini söyledi.

Temmuz-Ağustos 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen kazılarda, 330 metrekarelik alanın açıldığını belirten Boran, 23 Ağustos-10 Ekim 2012'de ise 2 bin 920 metrekarelik alanda daha açma yapıldığını ifade etti.

Yapılan çalışmaların son derece başarılı ve verimli olduğunu dile getiren Boran, şunları kaydetti:

"2012'de dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin eserinden yola çıkılarak yapılan araştırmalarda, 700 yıllık Kale Camisi gün yüzüne çıkarılmıştır. 2013 yılında 12 Ağustos-11 Kasım tarihlerinde 2 bin 115 metrekarelik alanda açma yapılmıştır. 2014 yılı kazı çalışmaları ise 20 kişilik kazı heyeti ve 30 işçi ile geçtiğimiz haftalarda başlatılmış olup, çalışmalar hali hazırda 6 bin metrekare ölçülerindeki açılmayı bekleyen alanda yürütülmektedir. 2011 yılından bu yana sürdürülen Silifke Kalesi Kazı ve Restorasyon Çalışmaları kapsamında toplam 11 bin 365 metrekarelik alanın 5 bin 365 metrekaresi açıldı. Üç yıl içinde kalede önemli çalışmalar yürütülmüş ve bölge tarihine ışık tutacak veriler bulunmuştur. Özellikle kalenin ortasında cami merkezli sokak ve Osmanlı dönemi yerleşim yeri ortaya çıkarılmaktadır."

- "Kaleyi yeniden ayağa kaldırmayı planlıyoruz"

Boran, kalenin ve kale içinin orijinal haline en yakın duruma getirilmesini hedeflediklerini vurguladı.

Surlar, kuleler, cadde ve sokaklar, konutlar, dini, askeri ve sivil mimari kalıntılarını yüzyıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını anlatan Boran, "Kaleyi yeniden ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Ayrıca kazı sonucu elde edilen bilgi ve bulgularla bilimsel yayınlar yapmak kaydıyla, kale tarihi hakkında bilim dünyasını ve kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz. Yakın tarihimizin çok önemli kültür varlığı olan kalenin ayağa kaldırılarak, harabe ve yıkıntı görüntüsünden kurtarılmasını sağlamak, toplumda tarihi eser bilincini oluşturmaya katkı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber