Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 16 Mart 2015 - 11:38 Yorum: 0

"Tarihi Yarımada"da kentsel dönüşüm için yatırımcılara çağrı

Fatih Belediyesinin, Osmanlı Devleti'nin yüzyıllarca yönetim merkezi olan bölgede tarihi mirasın korunarak geleceğe taşınması için kentsel dönüşüm hazırlıkları sürüyor

'Tarihi Yarımada'da kentsel dönüşüm için yatırımcılara çağrı

BURSA (AA) - İSMAİL ERSAN - İstanbul'da, Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii ve Ayasofya'nın da yer aldığı "Tarihi Yarımada" için Fatih Belediyesinin hazırladığı kapsamlı kentsel dönüşüm planında önemli bir aşamaya gelindi.

Bölgenin, tarihi miras korunarak daha güvenli bir şekilde geleceğe taşınması amacıyla başlatılacak dönüşümle ilgili iş dünyasına yatırım çağrısında bulunuldu.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarımadanın yeniden yapılandırılması için hazırladıkları kentsel dönüşüm planını, belediye meclisinde görüşerek karara bağladıklarını söyledi.

Bu kararı almadan önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yetkili organları, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun temsilcileri, şehir plancıları, mimarlar ve tarihçilerle kapsamlı bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

"Turizm alanlarında inanılmaz bir değer, oraya çok ciddi bir yöneliş var. Buna karşın hemen yanı başındaki konut alanlarında da özellikle Nişanca çevresi ise çöküntü alanı olmaya, iç ve dış göçe maruz kalmaya başladı. Sıkıntılı bölgeler oluştu. Bunu dengelemek gerekiyordu. Yani koruma kullanma dengesiyle buraların bir bölgeye sıkışmış değeri, Tarihi Yarımada'yı Eminönü bölgesine yaymak gerekiyordu. Yine Tarihi Yarımada içerisinde imar planının ruhuna aykırı olmamak kaydıyla ev pansiyonculuğunun önünü açtık. Ümit ediyoruz ki yatırımcıların da yönelmesiyle tabii kısa zamanda Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii, Ayasofya ve bu bölgelerde bir dönüşümün olacağını düşünüyoruz."

- Bazı binalarda fonksiyon değişikliğine gidilecek

Demir, dönüşümle ilgili 2004 yılının mayıs ayında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca bir karar alındığını hatırlattı.

O kararda, fonksiyon değişikliğinde yani iş hanının otele dönüştürülmesinde imar planlarının geçerli olduğunun belirtildiğini kaydeden Demir, "Mesela 6-7 katlı bina iş hanıdır, otele dönüşecekse yıkılıp yerine 5 katlı bina yapılacaktır. Böyle de bir avantajımız var. Tarihi Yarımada'da hem kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz hem bir yere sıkıştırılmış değerleri her tarafa yayılmasını hem de depreme dayanıklı binaların oluşmasını sağlayacağız. Bu sayede hayal ettiğimiz mimariye kavuşmuş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Dönüşümü ilk kez 13-14 Mart'ta Bursa'daki Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yatırımcılarla paylaştıklarını aktaran Demir, çok ciddi bir ilgiyle karşılaştıklarına dikkati çekti.

Demir, tarihi ve tescilli binaların olduğu gibi muhafaza edileceği bilgisini vererek, fonksiyon değişikliğiyle bir kısmının otele dönüştürülebileceğini, yeni yapıların da Tarihi Yarımada'nın mimarisine uygun inşa edileceğini dile getirdi.

- "Dış mimariyi bizden izin aldıktan sonra yapabilecekler"

Bölgeyle ilgili kentsel tasarım bürolarının bulunduğunu anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Özellikle dış mimariyi bizden izin aldıktan sonra yapabilecekler. İstanbul'un çehresi Fatih'ten değişmeye başladı. Aksaray'dan Sultanahmet'e giderken ana arterlerde Sirkeci Meydanı ve çevresinde, Ankara Caddesi'nde, oraya cephe olan bütün binaların cephelerini değiştirdik zaten. Hatta bunları tek tek ayrı çalışmak suretiyle değiştirdik. Bu yaptığımız şey; cephe değiştirmenin ötesinde binaların yıkılıp, tescilli binalar hariç, yeniden yapılmasının önünü açabilmektir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber