Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 20 Kasım 2014 - 16:23 Yorum: 0

Tarım satış kooperatifleri

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin:

Tarım satış kooperatifleri

İZMİR (AA) - Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, yürürlüğe giren yeni yasa ve ana sözleşme ile kooperatifçilik yapmanın zorlaştığını söyledi. 

Çetin, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği 2013-2014 faaliyet dönemini kapsayan 65’inci olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, tarım satış kooperatifleri birliklerinin tabii olduğu 4572 sayılı yasa ile ana sözleşmede yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiğini ifade etti. 

2000 yılındaki yasa ile tarım satış kooperatiflerine özerklik verildiğini hatırlatan ve o tarihten bu yana birliklerin güçlükle de olsa ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Çetin, son yapılan düzenlemelerle kooperatifçilik yapmanın zorlaştığını savundu. 

Çetin, AB ülkelerinin kooperatiflerini güçlendirerek tarım politikalarını buradan yönettiklerini, Türkiye’de ise siyasetçilerin öteden beri kooperatifleri tasfiye gayretleri olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu:

"Gerçekleştirdiğimiz yeni yapılanma ve yatırımlarla evrensel kooperatifçilik ilkelerinden de ayrılmadan tehlikeleri uzaklaştırdığımızı düşündük. Geçmiş yıllarda çok kez 'Tariş Zeytinyağı Birliği için artık tehlike bitmiştir' demiştim. Yürürlüğe giren yeni yasa ve bağlı ana sözleşmelerle kooperatifçilik riskli hale gelmiştir. Ana sözleşmede öyle maddeler var ki bundan sonra kooperatiflerde yönetici bulmak zorlaşacak. Yürürlüğe giren yasa ve ana sözleşmeyle geriye dönüşler başlıyor."

Ürün alım kampanyasının sürdüğünü, ortakların bugüne kadar 50 ton ürünü birliğe teslim ettiğini belirten Çetin, 8 lira ön avans fiyatıyla yapılan alımların, yarın kesin fiyata dönüşeceğini kaydetti. Ürününü teslim eden ortağı memnun edecek fiyat belirleyeceklerini anlatan Cahit Çetin, "Fiyatı dikkate almadan Tariş’e ürününü teslim eden, aidiyet duygusu yüksek ortaklarımızı asla mağdur etmeyeceğiz" dedi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ise çiftçilerin örgütlü gücünün her zamankinden daha büyük önem taşıdığını, tarım kesiminin son yıllarda yaşadığı olumsuzlukların ancak örgütlülükle aşılabileceğini söyledi.

Tariş Zeytinyağı Birliği’nin geçtiğimiz yılı 2 milyon 700 bin lira net karla kapattığını açıklayan Şarman, bilançoda yüzde 20 tasarruf sağlandığını ve nakit durumunda bir önceki yıla göre yüzde 63 oranında artış kaydedildiğini ifade etti.

Bu yıl yaklaşık 2 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Şarman, yatırımların en önemli ayağının tank çiftliği olduğunu bildirdi. 

Şarman, 2014-2015 zeytinyağı rekolte öngörüsünün 190 bin ton olarak kamuoyuna açıklandığını ancak mevcut durumda bunun en az 30 bin ton daha düşük seviyelerde olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber