Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 03 Eylül 2016 - 11:03 Yorum: 0

Tarımın kurtuluş formülü profesyonel çiftçide

Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, hayvancılık ve tarımda ilerlemenin yolunun profesyonel çiftçilikten geçtiğini söyledi.

Tarımın kurtuluş formülü profesyonel çiftçide

Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, hayvancılık ve tarımda ilerlemenin yolunun profesyonel çiftçilikten geçtiğini söyledi. Sezer, "Köyde yaşayanla çiftçinin ayrışması lazım. Profesyonel tarım işletmelerine geçmemiz lazım. Yani çiftçiliği sadece köylüler yapar mantığının aşılması lazım" dedi.

GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen Uşak 2. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, ilk günden büyük ilgi gördü. Fuarda açtığı stant ile yer alan Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, köyde yaşayan insanların elinin altındaki iki inek, 3-5 koyun veya 10 dekar alanın ekip biçilmesiyle tarım ve hayvancılığın gelişmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Sezer, "Mevcut çiftçilikle uğraşan işletmelerin önü açılmalı. Elinde 5-10 hayvanı olan üreticinin bu sayıyı 200'e çıkarması lazım. İçilen sütün kalitesinin artması için tarım işletmelerinin büyüyerek profesyonelleşmesi lazım. Bu dönüşümü Türkiye yapması lazım. Çifçilik hayvancılık profesyonelleşmeli. Türkiye'nin dört bir yanındaki tüketici mercimek bekliyor, mısır bekliyor, süt bekliyor . Verimli olan topraklarımızda mercimek de soya da mısır da hepsini üretiriz. Bunun önünü açılması lazım. Üretim metodları ve teşvik sistemleri gelişmesi lazım" dedi.

Teşvikler konusunda yeni bir döneme ihtiyaç olduğuna da değinen Sezer, şöyle devam etti:

"Büyük işletmelerin kurumlası için yeni bir düzenleme yapılmalı. Örneğin, binlerce insana 30 bin TL verileceğine bir tane işletmeye 300 bin TL verilse daha büyük verim alınır. Büyük işletme kurulsun ve ekonomik girdileri sağlasın ucuz ürün piyasaya sürsün. Bu 30 bin TL verilen genç üreticiler de gelsinler burada çalışsınlar. Avrupa Birliği, Uzak Doğu ve Türki Cumhuriyetler ve Rusya gibi ülkelerle rekabet etmemiz için 2 bin büyükbaş yetiştiren işletmelerle baş etmemiz gerekiyor. Burada 30 bin TL ile en fazla 5 tane hayvan alınır. Rekabet gücü de olmaz."

Güzeller müzayedesi

Öte yandan fuarda bir ilk gerçekleşti. Büyükbaş hayvanlar açık artırmayla satışa sunuldu. Uşak ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen müzayedede 22 damızlık düve, tek tek incelenerek görücüye çıktı. Tek tek alana getirilen ve üreticilerin sunduğu fiyatlarla satışa sunulan damızlıklar 4 bin 250 lira ile 6 bin 600 lira arasında alıcı buldu.

Tarımın kurtuluş formülü profesyonel çiftçide

Tarımın kurtuluş formülü profesyonel çiftçide

Tarımın kurtuluş formülü profesyonel çiftçide

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber