Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 13 Ekim 2018 - 12:12 Yorum: 0

Tarımın Ufak Yıldızı: Hollanda

Hollanda denildiği zaman akla genellikle Amsterdam ve oradaki çılgın partiler, özgür yaşam geliyor olsa da bu ufak ülkeyi dünyada öne çıkaran bir başka detay daha söz konusu.

Tarımın Ufak Yıldızı: Hollanda

 O da tarım. Ufak topraklarına rağmen tarım konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden olan Hollanda, inovatif tarım projeleri sayesinde ABD’den sonra en fazla tarım ihracatı yapan en fazla ikinci ülke konumunda. Üstelik bunu 42 bin kilometre kare toprak ile başarıyor.

Durum böyle olunca sıklıkla Hollanda’nın nasıl tarımda bu kadar başarılı olduğu soruluyor. Bunun cevabı ise teknoloji üzerinden geçiyor. Son model traktörler ve tarım araçları ile az alandan yüksek verim elde edebiliyorlar. Hatta o kadar yüksek verim elde edebiliyorlar ki süs bitkisi ve sebze ihracatında dünyanın lider ülkesi konumunda Hollanda yer alıyor.

Elbette Hollanda’nın tarımda bu kadar yükselmesinde farklı etmenlerde söz konusu. Öncelikle tarımda kooperatifleşmiş olmanın vermiş olduğu büyük avantajlar sonuna kadar kullanılıyor. Ayrıca mezat sistemi sayesinde de tarımda yakalanan kalit seviyesi de korunabiliyor.

 

Bir diğer neden ise tarımdaki uzmanlaşma olarak biliniyor. Öyle ki üreticiler yalnızca tek bir tarım üzerine çalışarak orada uzmanlaşıyor. Ülkemizdeki farklı tarım alanlarına yönelerek her dönemde farklı ürünleri denemiyorlar. Bu da başarıyı ve verimi arttıran önemli bir unsur.

Hollanda’da tarım alanlarının ciddi anlamda korunuyor olması da üretim bandının sürekli sabit kalmasını ve daha fazla verim almasını sağlıyor. Hollanda’da her yıl tarımcılık yapan insan sayısında azalmalar meydana gelse de tarım alanları sabit kalıyor ve üretim giderek artıyor. Tabi bu konudaki en önemli etmenlerden birisi tarımcılık ile uğraşan kişilerin birleşerek büyük ve kurumsal tarım şirketlerine dönüşüyor olmaları.

Bununla birlikte Hollanda tarımsal eğitim alanında da lider ülkeler arasında bulunuyor. Tarım odaklı kurulan bazı üniversiteler sayesinde daha eğitimli ve bilinçli çiftçilerin yetişmesi sağlanıyor.

Elbetteki Türkiye’yi bu şartlar ile kıyaslamak çok doğru bir hareket değil. Ancak tarlanızında daha fazla üretim yapmak istiyorsanız da bazı ufak şeyler var. Bunların başında traktör kullanımı geliyor. Eğer satılık traktör modellerinin sizi maliyet açısından sizi zorlayacağını düşünüyorsanız da ikinci el traktör modellerinden faydalanabilir böylece birim başına üretiminizi arttırabilirsiniz.

Kaliteli ve güvenilir satılık traktör modelleri için Avrupa’nın popüler sitesi Truck 1 yardımınıza hazır. Bütçenize ve beklentinize uygun isterse sıfır ister ikinci el traktör modellerini bir araya getiren Truck 1 ile tarım üretiminizi arttırmak sizin elinizde.

ETİKETLER: O da tarım
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber